Kırsal yoksullukla ekolojik mücadele

Yıllardır yoksullukla boğuşan Anamas Dağları’nın eteğindeki ilçede, yüksekokul inşaatıyla birlikte umutlar da yükselmeye başladı.


17 km’lik uzunluğuyla ülkenin en derin  mağarası olan Zindan Mağarası, dünyaca ünlü Apollon Kelebekleri, tarihi Kral Yolu  ve  yüze yakın aromatik bitki türüne ev sahipliği yapmasına karşın bu değerlerinden yeterince yararlanamayan  Isparta’nın Aksu ilçesinde,  Türkiye’nin ilk Ekoloji Yüksekokulu’nun temeli atıldı. Ekoloji temelli eğitim verecek olan yüksekokul, eğitime dayalı  toplumsal  kalkınmaya da öncülük edecek.


Süleyman Demirel Üniversitesi  İ.İ.B.F Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Gökdayı öncülüğünde geliştirilen projeyle bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi doku değerlendirilirken, kurulacak yüksekokulun önderliğinde yapılacak çalışmalar yöre halkının yoksulluğu aşmasında  önemli bir kalkınma modeli oluşturacak. Ekolojik turizm, Doğa sporları, Ekolojik ürünler, Arama-Kurtarma,Yenilenebilir enerji ve Rehabilitasyon  Merkezi gibi bölümler  açılması düşünülen yüksekokulda, öğretim süresinin iki  yıl olması planlanıyor.


Dünyanın bir çok ülkesinden biliminsanlarını  bölgeye çekecek olan Ekoloji Yüksekokulu, bir idari, iki de  eğitim bloğu olmak üzere üç bloktan  oluşacak. Yerel halkın parasal desteğinin yanı sıra işgücü ve malzeme sağlayarak da katkıda bulunduğu  projeye,  Aksu belediyesi ve ilçe kaymakamlığı  da  büyük destek sağlıyor.


UNUTULAN ÖTEKİLER


Türkiye’nin ilk Ekoloji Yüksekokulu’nun Aksu’da kurulmasına öncülük eden Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı, doktora çalışması için seçtiği Aksu’da çevre ve kırsal yoksulluk üzerine iki yıl araştırma yaptığını belirtirken, bölgenin zengin kaynaklarına rağmen bunlardan yararlanamadığının altını çiziyor. “Unutulan Ötekiler” başlıklı doktora çalışması sırasında edindiği bilgi birikimini bölgenin kalkınmasında bir sıçrama tahtasına dönüştürmeyi hedefleyen Gökdayı, Aksu’da başlatılan  eğitime dayalı toplumsal kalkınma projesi hakkında şunları söyledi:  “ Ülkenin en zengin tatlı su kaynakları, en derin gölleri, en uzun mağaraları, yüzlerce bitki türü, 20 tane yaylası olan  ve zengin bir tarihi dokunun üzerinde oturan bir coğrafyadan söz ediyoruz.  Yoksulluğa ve geri kalmışlığa karşı girişilen çeşitli kalkınma denemelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı ve tüm umutların yitirildiği bir bölge burası.” diye konuşan Gökdayı, sözlerini şöyle sürdürdü; “ SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın ortaya koyduğu ‘meslek yüksekokullarının belirli alanlarda uzmanlaşması’ perspektifine dayanarak, üniversitenin de desteğiyle yöre insanını ortak bir kalkınma hedefinde buluşturduk. Kurduğumuz ‘Aksu- Anamas Kalkınma ve Dayanışma Derneği’ sayesinde ilçenin toplum önderlerini ve tüm siyasileri bir araya getirerek tüm halkın bu projeye doğrudan katılımını sağladık. Şimdi projenin kısa sürede hayata geçmesi için herkesin desteğini bekliyoruz.”


EĞİTİM İÇİN DAYANIŞMA


Projeye destek olacak tüm kişi ve kuruluşların adlarının  bölgede kuracakları “İyilikler Yolu”nda  yaşatılacağını dile getiren Gökdayı, binlerce kişiye istihdam sağlayacak olan ve yoksullukla mücadelede bilimsel bir kalkınma modeli oluşturacak yüksekokulun yapımında yerel kaynaklarının yetersiz olduğunu ve çevre ve eğitim gönüllülerinin desteklerini beklediklerini söyledi.


Ayrıntılı bilgi ve dayanışma  için:  Yrd. Doç. Dr. İsmail GÖKDAYI 0555-3625676 – Faks: 0246-2370920  –   e-posta: [email protected]
Banka Hesap No: Aksu Ziraat Bankası Şube Kodu:1046 Hesap No: 45357008–5001
Posta Çeki Hesabı: 644011 (Hüseyin ÇANKAYA-Dernek Yönetim Kurulu Üyesi)

1032280cookie-checkKırsal yoksullukla ekolojik mücadele

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.