Kürt çocukların tazminat zaferi

Guardian, yasal nedenlerle tazminatın ayrıntılarının tam olarak açıklanmasına izin verilmediğini kaydetti.

Türkiye’den çıkarak önce Almanya’dan sığınma talep eden, sonra İngiltere’ye gelen Ay ailesinin yaşadıkları, İngiliz kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Yurdagül ve Salih Ay’ın dört çocuğunun, küçük yaşlarda olmalarına rağmen 13 ay boyunca gözaltına tutulmaları büyük tepki yaratmıştı. Ailenin gözaltına alındığı 2002 yılında en küçük bireyleri olan Medya, 7 yaşındaydı. Ailenin diğer çocukları olan Dilovan 11, Newroz 12, Beriwan ise 13 yaşındaydı.

Olayın ortaya çıkmasıyla, oyuncu Colin Firth ve yazar JK Rowling gibi ünlü isimlerle, aralarında Desmond Tutu’nun da bulunduğu önde gelen din adamları ve siyasetçiler, Ay ailesinin yaşadıklarını gündeme getirmişlerdi. 2006 yılında da, BBC Radyo 4’te, Frank Deasy tarafından yazılan “Bozuk İngilizce” adlı oyunun yayınlanması, Ay ailesinin davasına büyük ün kazandırmıştı.

Ay ailesinin İngiltere İçişleri Bakanlığına karşı açtığı davanın mahkeme dışında anlaşma sağlanarak çözüme kavuşturulduğunu belirten Guardian, ailenin avukatının, “aile bireylerinin yasalara aykırı şekilde ve fazlasıyla uzun bir süre gözaltında tutulduklarını” savunduğunu aktarıyor.

İngiltere’de artık çocuk sığınmacılar uzun sürelerle gözaltında tutulmuyor. Ancak çocuk sığınmacıların bir haftaya kadar varan sürelerle gözaltında tutulmasına izin veren yeni uygulama da tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Olay ortaya çıktığında, İşçi Partisi hükümetinde dönemin İçişleri Bakanı olan David Blunkett, Ay ailesinin ilk olarak sığınma talebinde bulunduğu Almanya’ya geri gönderilmesinde ısrar etmişti.

Guardian’ın haberinde, Ay ailesinin, Almanya’ya ilk ayak bastıklarında, derhal Türkiye’ye geri gönderilme korkusu yaşadığı, baba Salih Ay ile anne Yurdagül Ay’ın Türkiye’de baskılara maruz kaldıkları, dolayısıyla İngiltere’den zorla sınırdışı edilmeye karşı direnebilmek için çeşitli yasal yollara başvurdukları anımsatılıyor.

Haberde, çocukların tutukluluk süresince travmalar yaşadıkları ve serbest bırakılmalarının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hala gözaltı döneminin etkilerini taşıdıkları belirtiliyor. (BBC)

839950cookie-checkKürt çocukların tazminat zaferi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.