Kürt petrolü Ceyhan’a geliyor

The Economist dergisinde bugün, Türkiye üzerinden dünya pazarlarına yeniden petrol pompalamaya hazırlanan Irak Kürdistan özerk bölgesine ilişkin bir haber-analiz yer aldı.

Bu yazıdan bazı satırlar özetle şöyle:

“1 Haziran’da bölgeden törenle petrol pompalanmaya başlanacak. Özel şirketlerle, tartışmalı üretim paylaşım anlaşmaları imzalayan Iraklı Kürtler, kendi kontrollerindeki bölgeden yeniden petrol yolluyor olmaktan gurur duyuyorlar.

İki ayrı petrol sahasından çıkan petrol ihracata hazır durumda. Irak’ın Türkiye sınırı yakınlarındaki Tavke petrol sahası, küçük bir Norveç fiması olan DNO International tarafından geliştirildi.

Diğeri ise Türkiye’den Genel Enerji firmasıyla ortak girişimde bulunan ve Tavke sahasında da payı bulunan Londra ve Toronto’ya kayıtlı Addax Petroleum’un işlettiği Taktak petrol sahası.

Irak Kürtlerinin doğal kaynaklar bakanı Aşti Havrami, 2012 yılı sonunda yeni sahalardan Ceyhan’a günde 1 milyon varil petrol pompalanabileceğini söylüyor.

Federal yönetimin petrol bakanı Hüseyin el Şahristani ise daha önce kuzeyle iş yapan tüm petrol firmalarının kara listeye alınacağını söylemişti.

Ancak küresel resesyon Kürtlerin işine yaramış olabilir. Düşen petrol fiyatları merkezi bütçede bir açığa yol açınca Irak hızla nakit paraya ihtiyaç duydu. Muhtemelen bu nedenle de Kürtlerin kendi petrollerini kendilerinin ihraç etmesine izin vermek zorunda kaldılar.”

1493850cookie-checkKürt petrolü Ceyhan’a geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.