Kürt romanı Jana Gel film oluyor

Yakın Kürt tarihinin  ilk Kürt Romanı  sayılan İbrahim Ehmed’in JANA GEL(Halkın Acısı) romanı  filme  alınıyor.

Süleymaniye ve Irak’ın Kürt bölgelerinde tanınmış Kürt Yönetmen Cemile Rustemi tarafından  çekilen filmde 3000 figuran rol alıyor.

2000 Yılında Londra’da ölen Kürt  Yazar  İbrahim Ehmedi’ye  ait romanda, Güney Bölgelerinde 1947-57 yılları arasında meydana  gelen olaylar anlatılıyor.

Filme çekim startının verildiği törende konuşan ünlü yönetmen Cemîlê Rustemî, Îbrahîm Ehmed’in romanını çekmekten gurur duyduğunu belirtti.Süleymaniye’ye bağlı Melkendî de başlayan çekimlerin ilk gününde çok sayıda yazar, gazeteci ve siyasetçi hazır bulundu.

Filmde 3000’e yakın figüran ve 100’e yakın oyuncu rol alıyor. Modern tekniklerle ve profesyonel bir ekiple çekilen filmin 5 ay içinde tamamlanması planlanıyor..

KOMAL Yayınevi’in 90lı yıllarda bastığı kitaplar arasında bulunan Jana /Êşa Gel romanı, Kürt tarihinin değişik dönemlerine ışık tutan bir içeriği sahip. Romanda, Kürd tarihindeki sınıfsal ve siyasal olaylar, halkın çektiği acılar, sağlam bir ideolojik bakış açısıyla ele alınmış. Romanın temel kurgusu, Kürt bölgelerinde 1947- 57 yılları  arasında meydana  gelen  olayların halkın yaşamına yansıması konu  ediliyor..

Jana Gel romanının yazarı Îbrahîm Ehmed(Süleymaniye) 21/3/1914 – Londra 18/4/2000), PDK(KDP) nin kurucusu ve genel Sekreteri olarak uzun yıllar yöneticilik yaptı. Celal Talabanî’nin eşi Hero Ehmed’in babası olan Îbrahîm Ahmed, hukukçuluğunun yanısıra şair ve yazar yanıyla da tanınıyor. Îbrahîm Ahmed, uzun yıllar ünlü Gelawêj, Hawar û Jiyan dergilerinin yöneticiliğini de yaptı.

1124190cookie-checkKürt romanı Jana Gel film oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.