Kürtçe davetiyeye soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Mayıs 2007 tarihinde Belediye Başkanı Baydemir tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak’a gönderilen ve üzerinde Türkçe ve Kürtçe “Demokrasi ve sanat için festival” yazılı açılış kokteyli davetiyesi nedeniyle soruşturma başlattı.


Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığına yazı göndererek Baydemir’in ifadesinin alınması için izin talebinde bulundu. İçişleri Bakanlığı, soruşturmaya izin verirse Baydemir konuyla ilgili olarak savcılıkta ifade verecek.


Bu arada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığının izniyle Belediye Başkanı Baydemir hakkında 2006 yılında yapılan 6. Kültür ve Sanat Festivalinde üzerinde, Türkçe ve Kürtçe “Gökkuşağı renginde buluşalım” yazılı davetiye nedeniyle başlattığı soruşturmayı tamamlayarak dava açtı.


Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Baydemir’in 29 Mayıs 2006 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Canan’a gönderdiği 6. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali açılış kokteyli davetiyesinde, Türkçe ve Kürtçe yazıların yer alması nedeniyle TCK’nin, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara ve yükümlülüklere aykırı hareket etmek” suçunu kapsayan 222. maddesi ile “Görevi kötüye kullanma” suçunu içeren 257/1. maddesi uyarınca yargılanması istenildi. Baydemir’in 3 yıl 6 ay hapsi isteniyor.


FOTOĞRAF: Osman Baydemir

1043750cookie-checkKürtçe davetiyeye soruşturma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.