Kürtler ABD’den koruma garantisi istiyor

Bölgesel Kürt yönetiminin Washington Temsilcisi ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin oğlu Kubad Talabani, Senato Dış İlişkiler Komitesinin bir oturumunda yaptığı konuşmada, Irak’ta çözüm sağlanamaması ihtimalinden kaygı duyduklarını söyledi.

Talabani, “ABD’nin, muhtemelen Irak’tan çekilmesine de yol açacak böyle bir senaryonun gerçekleşmesi ihtimaline karşı, Orta Doğu’da oluşmasına yardım ettiği ender başarı hikayelerinin başında gelen bizim örneğimizin (Kürt bölgesinin) korunacağına ilişkin garanti istiyoruz” dedi.

Kubad Talabani, “İslami Orta Doğu’nun kalbinde yer alan nispeten demokratik ve açık Kürt bölgesi, korunmalı. ABD’nin çıkarlarının gereği olan bu durum ahlaki yükümlülük de olmalı” diye konuştu.

Ancak Talabani, bu konuda bazı kaygıları olduğuna işaret ederek, “ABD’nin 1975’te bizi nasıl yalnız bıraktığını ve 1991’deki yanlış hesapları hala hatırlıyoruz” dedi. Iraklı Kürtlerin 1975’te ve Körfez Savaşı’nın ardından 1991’de düzenlediği ayaklanmalar, bunları başta cesaretlendiren ABD’nin daha sonra müdahale etmemesi sonucu, Bağdat yönetimlerince bastırılmıştı. Kubad Talabani, Kerkük referandumunun ertelenmesi çağrılarına da karşı çıkarak böyle bir durumda bölgedeki gerginliklerin daha da artacağını savundu.

1145400cookie-checkKürtler ABD’den koruma garantisi istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.