KTHY bir kez daha battı

Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuş hakkı için 2009 Mayıs ayında Londra’da Yüksek Mahkemede açılıp, kaybedilen, daha sonra bu mayıs ayında İstinaf Mahkemesinde temyize götürülüp yine kaybedilen “var olmayan KTHY” davasında Türk tarafının, Kıbrıs Rum yönetiminin mahkeme masraflarını da ödemesi kararı çıktı. Londra’daki İstinaf Mahkemesinden çıkan 27 sayfalık kapsamlı dava sonucunda, Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşa neden izin vermediklerini belirten dava yargıçlarının aldığı en önemli karar ise Rum tarafının mahkeme masraflarının Türk tarafına fatura edilmesi oldu. Londra’daki davalara Rum tarafı da müdahil olarak katılmış, fikirlerini sunmuştu. Mahkeme yargıçları Lord Justice Ward, Lord Justice Richard ile Lord Justice Keen İngiliz Hükümetinin ve Rum yönetiminin hukuki masraflarının faturasını, davayı açan KTHY ve CTA Holidays firmasına kesti. Davanın Cumhurbaşkanlığı tarafından açıldığını ve işin maddi yönüyle KKTC Cumhurbaşkanlığının ilgilendiğini hatırlatan KTHY çevreleri, “Bize mahkeme masrafları zarfı gelir. Zarfı açmadan temsilciliğe göndeririz. Şimdi de aynısı olacak” bilgisini verdiler.

Davayı kaybeden Kıbrıs Türk tarafı sadece İngiliz Ulaştırma Bakanlığı yani Britanya Hükümetinin mahkeme masraflarını değil, davaya dahil olan Kıbrıs Rum Yönetiminin masraflarını da ödemekle sorumlu tutuldu. Şimdi en önemli soru, mahkemenin masraflarının ne kadar tuttuğu. İngiltere’de mahkeme, avukat masraflarının ne kadar yüksek olduğunu bilenler, nihai faturanın milyonlarca sterlini bulacağını tahmin ediyor.

Mahkemeden yapılan dünkü açıklamada, yargıçlar temyiz kararını neden “ret” ettiklerini şöyle açıkladılar;
“- İstinaf Mahkemesi, Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuşa izin vermeyen kararı savunmaya devam etmektedir.
– Mahkemeye göre, bu yasaklamanın kaldırılması uluslararası sivil havacılık kurallarını çiğnemek olur,
– Akdeniz adası, 1974 yılından bu yana bölünmüş durumdadır”

2009 yılında Yüksek Mahkemede başlayan ve Ekim ayının 12’sinde Londra’da İstinaf Mahkemesinde son bulan davada alınan kararla ilgili açıklamada, ayrıca şu ifadelere de yer verildi;

“- Kuzey Kıbrıs’a giriş ve çıkışlardaki her uçuş, mutlaka Türkiye üzerinden yapılmalı. Türkiye, KKTC’yi resmi devlet olarak tanıyan tek ülke.
KTHY her yıl 100 bin kişiyi Britanya’dan Kuzey Kıbrıs’a taşıyor. KTHY’nin direkt uçuş kararı isteme nedenleri arasında bilet fiyatlarının ucuzlaması, hava kirliliğinin azalması ve uçuş zamanlarının kısalması yer alıyor. Ancak, daha önceki mahkeme kararını savunmaya devam ediyoruz. Çünkü direkt uçuşa izin verdiğimiz takdirde Chicago Anlaşmasının, Uluslararası Sivil Havacılık kurallarını çiğnemiş oluruz. Ayrıca Britanya’nın Kıbrıs Cumhuriyetinin haklarına saygı göstermesi görevine de karşı geliriz. Mahkeme, Türk tarafının Britanya ve Kıbrıs hükümetlerinin faturasını ödemesi de alınan kararlar arasındadır.”
Temyiz mahkemesinin ret kararından sonra, fiilen var olmasa da KTHY ve CTA Holidays’in kaybettiği davanın faturasının miktarı, hem Türk, hem Rum, hem de İngiliz çevrelerinde büyük merak konusu.

834230cookie-checkKTHY bir kez daha battı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.