10.4 C
Istanbul
Friday, March 29, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Kudüs için 56 İslam ülkesi İstanbul’da toplanıyor

Kudüs için 56 İslam ülkesi İstanbul’da toplanıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanacak. Ev sahibi Türkiye. 56 ülke ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açılışı ve Gazze’de İsrail katliamı sonrası atılacak adımları konuşacak. Liderler, Gazze’deki katliamı uluslararası platformda mahkemelere götürmek konusunda uzlaşmaya çalışacak. Ayrıca, toplantıda bir diğer hedef ABD’nin büyükelçilik taşıma kararını takip eden ya da edecek ülkelere karşı ortak yaptırım kararı almak.

İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanıyor. 56 ülkenin temsilcisi ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İsrail’in Gazze’de filistinlilere dönük katliamına karşı tek ses olmaya çalışacak.

Zirveye katılması beklenen Filistin lideri Mahmud Abbas ise İstanbul’da olamayacak. Abbas, kulak ameliyati geçirdiği ve uçağa binmesi sakıncalı olduğu için yerine Başbakan Rami Hamdallah gelecek.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad es-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmedel-Cabir zirvede ülkesini en üst düzey temsil edecek isimler.

Suudi Arabistan ve Mısır ise dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilecek.

Edinilen bilgilere göre toplantıda ilk hedef, ABD’nin yanında yer alıp Kudüs’te büyükelçilik açan ya da açacak ülkelere dönük ortak yaptırım kararı almak. Guatamela, Washington’ın adımı takip ederek ABD’den sonra Kudüs’te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

Romanya, Çekya, Macaristan ve Honduras bundan sonra büyükelçilik açma sinyali veren ülkeler olarak teşkilatın yakın takibinde. Ancak nihai bildiride ortak yaptırımlar sıralanabilecek mi bu henüz belirsiz. İstişareler sürüyor.

Zirvedeki bir diğer hedef, pazartesi günü İsrail’in “hedef gözeterek” Gazze’de 62 kişiyi öldürmesinin uluslarrası toplumda cezalandırılması için gerekli mercilere başvurma konusunda uzlaşmak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gündeme getirdiği, Gazze katliamının Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürülmesi konusu da masada.

Türk yetkililer, “Liderler uzlaşılırsa, konuyu mahkemeye götürecek taraf Filistin’dir, Türkiye mahkemeye taraf olmasa bile hukuki ve mali destekte bulunabilir” diyor.

Yetkililer, “ABD tarafından veto edileceği bilinse bile Gazze’deki katliamın Güvenlik Konseyi’ne getirmek için çabaların sürmesinin önemine dikkat çekiyor. Eğer oradan sonuç çıkmazsa, tıpkı aralık ayında, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını açıkladıktan sonra yapıldığı gibi konunun BM Genel Kurulu’na götürülmesi planlanıyor.

2189170cookie-checkKudüs için 56 İslam ülkesi İstanbul’da toplanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.