Kuşkulu ölüme Putin’den garip açıklama

Putin, Rusya-AB zirvesi için bulunduğu Helsinki’de AB liderleriyle görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Litvinenko’nun ölümünün bir trajedi olduğunu kaydetti.

Litvinenko’nun ailesine başsağlığı dileyen Putin, “İngiliz tıbbi raporları ölümün şiddetten kaynaklandığını göstermiyor. Bu şiddet unsurundan kaynaklanan bir ölüm değil. Bu yüzden bu tip spekülasyonlar için geçerli bir zemin yok” diye konuştu.

Putin, bir insanın ölümünün her zaman “trajedi” olduğunu ve bundan üzüntü duyduğunu belirterek, Litvinenko’nun kendisini suçlayan açıklamasının ölümünden hemen sonra yayımlanmasının da bu olayın bir “provokasyon” olduğunu gösterdiğini söyledi.

“Böylesine trajik bir ölümün siyasi provokasyon aracı olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu” ifade eden Putin, “Sanırım İngiliz yetkililer, siyasi görüşleri ne olursa olsun, Rus vatandaşları da dahil topraklarında yaşayanların güvenliği için alınması gereken önlemlerin farkındalar. Temelsiz siyasi skandalların yayılmasına yardımcı olmayacaklarını ümit ederim” dedi.

Rusya’nın eski KGB ajanının ölümüyle ilgili soruşturmaya yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydeden Putin, “İhtiyaç duyulması halinde Rus uzmanlar ve savcılar, soruşturma için gerekli tüm yardımı yapmaya hazırdır” diye konuştu.

Bu arada Kremlin Basın Sekreteri Birinci Yardımcısı Dimitri Peskov da yaptığı açıklamada, Litvinenko’nun ölümünün bir “facia” olduğunu belirterek, Litvinenko İngiliz vatandaşı olduğu için olayın soruşturmasının İngiliz polisinin sorumluluğunda olduğunu bildirdi.

İNGİLTERE: CİDDİ BİR KONU

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya iç istihbarat servisi FSB’nin eski mensubu olan Aleksandır Litvinenko’nun ölümüyle ilgili olarak Moskova nezdinde diplomatik girişimde bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, konunun Rusya nezdinde gündeme getirildiği ve bu girişim sırasında, “İngiltere’nin, Litvinenko’nun zehirlenerek ölmesini ciddi bir konu olarak değerlendirdiğinin aktarıldığını” belirtti.

Eski Rus ajanı Alexander Litvinenko’nun son derece radyoaktif ve kanserojen bir madde olan polonyumdan zehirlendiği sanılıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir hastane kaynağı, Londra’da Litvinenko’yu tedavi eden doktorların başta ölüm nedeni olarak radyoaktif talyum maddesini düşündüklerini, ancak muayeneler sonucunda, zehirlenme sebebinin polonyum olduğuna karar verildiğini belirtti.

Eski casusun öldüğü University College hastanesi ise herhangi bir yorum yapmadı. 1898’de Marie Curie tarafından keşfedilen polonyumun çok küçük dozda teneffüs edilmesi veya yutulması çok toksik bir etki yaratabiliyor.

 


 

1141360cookie-checkKuşkulu ölüme Putin’den garip açıklama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.