Kulislerde HDP senaryosu: ‘MHP’ye sus payı verilecek’

AKP’den gelen açıklamalar AKP’nin MHP’nin HDP konusunda taleplerini karşılamakta isteksiz olduğu yorumlarına yol açtı. AKP’nin bazı milletvekillerinin dokunulmazlığını düşürerek MHP’ye “sus payı” vereceği iddia edildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere, Cumhur İttifakı’nın küçük ortağından yükselen “HDP kapatılsın, milletvekilleri yargılansın” çağrıları sürüyor. MHP’den gelen çağrılara AKP’den Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın sonradan “düzeltmek” zorunda kaldığı ilk açıklaması dışında aynı düzeyde destek gelmedi.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; Özkan’ın birbirinden farklı iki ayrı açıklama yapması, AKP’nin MHP’nin isteklerini tam olarak karşılama planı olmadığı yorumlarına yol açtı.

Farklı senaryoların döndüğü kulislerde, bölgedeki oy desteğini çok büyük ölçüde kaybeden AKP’nin, HDP’nin kapanması ile sonuçlanacak bir sürece sıcak bakmadığı, TBMM’deki dokunulmazlık dosyalarını da “seçerek” oylatacağı konuşuluyor. Buna göre ortaya çıkan farklı senaryolar ise şöyle:

► “Kobane olayları” nedeniyle 9 milletvekili hakkında TBMM’ye sunulan fezlekelerin Genel Kurul’a getirileceği, bu listedekilerin de tümünün dokunulmazlığının kaldırılmayacağı beklentisi dillendiriliyor. Edinilen bilgiye göre, iktidar partisi milletvekilleri, Kobane olayları sırasında parti yönetiminde yer alan bazı milletvekillerinin dokunulmazlığını düşürerek MHP’ye “sus payı” verecek.

► “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” gibi ağır suçtan yargılanması olası milletvekilleri arasında Fatma Kurtulan, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Meral Danış Beştaş ve Hüda Kaya’nın yer aldığı ifade edildi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın ise olaylar sırasında parti yöneticisi olmaması nedeniyle bu liste dışında tutulduğu kaydedildi.

► Kulislerde, Yargıtay’ın incelemesinin “evrak isteme” ile sınırlı kalıp soruşturmaya dönmeyebileceği, dönüşse bile Anayasa Mahkemesi’nden kapatma kararı çıkmayabileceği beklentisinin ağırlık kazandığı konuşuluyor.

2497660cookie-checkKulislerde HDP senaryosu: ‘MHP’ye sus payı verilecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.