‘Küresel iklim değişikliğine karşı karar alıcıları harekete geçirelim’

Yarın yapılacak küresel iklim eylemlerini, Türkiye çağrıcılarından Sıfır Gelecek Platformu Sözcüsü Elif Ünal ve Ortaokul Öğrencileri Yağmur Ocak ve Ece Doğa Bayraktar ile Evrensel’den  Can Deniz Eraldemir konuştu.

Evrensel/ Can Deniz Eraldemir – İsveçli Lise Öğrencisi Greta Thunberg, küresel ısınmaya karşı Ağustos 2018’de, cuma günleri okula gitmeyerek bir eylem başlattı. Kısa sürede Avrupa’ya yayılan eylemler dünya genelinde etkinliğe dönüştü. Gençler küresel ısınmanın tüm insanlığı tehdit eden sonuçlarına karşı cuma günleri okula gitmeyerek kentlerin meydanlarına yürümeye başladı. Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) adlı hareket 15 Mart ve 24 Mayıs olmak üzere, iki kere küresel eylem çağrısı yaptı. Hareket, üçüncü küresel eylem çağırısını “Herkes iklim için” sloganıyla 20 Eylül Cuma günü için yaptı. Milyonlarca gencin katılması beklenen eyleme Türkiye’den de katılım çağırısı yapıldı. Çağrının Türkiye’de yayılmasını sağlayan Sıfır Gelecek Platformu Sözcüsü Elif Ünal ve Ortaokul Öğrencileri Yağmur Ocak ve Ece Doğa Bayraktar ile eylem hazırlıklarını konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel/ Can Deniz Eraldemir

İLK ÇAĞRIYA 1,6 MİLYON KİŞİ KATILDI

İsveçli Greta Thunberg’in çağrısıyla milyonlarca öğrencinin her cuma okul grevlerine çıktığını hatırlatan Sıfır Gelecek Platformundan Elif Ünal, Türkiye’den öğrencilerin bu çağrıya 15 Mart’tan itibaren yoğun bir katılım gösterdiklerini söyledi. “Ve yalnızca İstanbul’da değil çeşitli illerden” diyerek gelişen ilgiyi vurguladı.

15 Mart’ta ve 24 Mayıs’ta olmak üzere, iki kere küresel çağrı yapıldığını hatırlatan Ünal, “Bu küresel çağrıların 15 Mart tarihinde 1,6 milyon insan, 24 Mayıs tarihinde ise iki milyona yakın insan greve çıktı” dedi.

YETİŞKİNLER DE DESTEK VERMELİ

Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) hareketinin 20 Eylül tarihinde de küresel bir çağrı yaptığını hatırlatan Ünal, “Bu seferki çağrıda bir değişiklik var. Bu sefer dediler ki yetişkinler de bize destek versinler, hep beraber olalım, hep birlikte iklim krizini gündeme getirelim ve karar alıcıları harekete geçirelim” diye çağrının özelliğini vurguladı.

“BÜTÜN YÜKÜ ÇOCUKLARIN OMZUNA YIKMAKTA HAYSİYETSİZLİK VAR”

Naom Chomsky ve Naomi Klein gibi ünlü yetişkinlerin bu çağrı sayesinde bir bildiri yayımladıklarını aktaran Ünal, bu bildiride “İklim krizinin bütün yükünü ve gelecekle alakalı bütün sorunlarımızı çocukların omzuna bırakmamızda bir haysiyetsizlik var o yüzden biz de destek veriyoruz” dediklerini vurguladı.

Türkiye’de yetişkinler bu çağrıya nasıl destek verebilir diye düşünerek Sıfır Gelecek Platformunu kurduklarını aktaran Ünal, “Şu anda İstanbul’da bir sürü kurumun dahil olduğu bir topluluk söz konusu. Dört aydır her hafta buluşuyoruz. Bu platformun içinde Fridays For Future da var, genel olarak herkese açık bir platform zaten. Her kurum tabii dahil olabiliyor bu sürece ve greve destek verebiliyor” dedi

23 EYLÜL’DE BM İKLİM ZİRVESİ DÜZENLEYECEK

Tüm dünyada 20-27 Eylül arasında bir dizi eylemlilik planlandığına işaret eden Ünal, “Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de bizler de 20 Eylül tarihine ağırlık veriyoruz. Çünkü 23 Eylül’de Birleşmiş Milletlerde bir iklim zirvesi gerçekleşecek. Ama daha önce yapılan iklimle ilgili bir sürü toplantıdan etkili bir sonucun çıkmadığını gördük” diye konuştu.

20 Eylül saat 14.00’te Kadıköy iskelede çocukların ve gençlerin yapacağı bir basın açıklaması düzenleyeceklerini hatırlatan Elif Ünal, “O basın açıklamasından sonra da Yoğurtçu Parkı’nda hem konuşmalar devam edecek hem de müzik festivali” dedi.

“YÜRÜYÜŞE İZİN ÇIKMADI”

Sıfır Gelecek platformunun basın açıklamasından sonra Yoğurtçu Parkı’na yürüyüş düzenlemek istediklerini ama izin alamadıklarını hatırlatan Ünal, “Yoğurtçu Parkı’na ve basın açıklamasına izin çıkarken Yoğurtçu Parkı’na yapılacak yürüyüşe izin çıkmadı” diye konuştu.

İklim acil durumu ilan edilmesini istediklerini belirten Ünal, “Bütün karar alıcıların, belediyelerin, hükümetlerin içinde bulunduğumuz iklim krizine karşı harekete geçmelerini ve bu krizle yüzleşmelerini istiyoruz. Ve insanları da bu konuda bilgilendirmelerini” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel/ Can Deniz Eraldemir

13 YAŞINDAKİ YAĞMUR: KORKUYORUM, STRES OLUYORUM

Cuma eylemlerine destek veren 13 yaşındaki Yağmur Ocak, iklim krizinin kendisinin, ailesinin hatta çocuklarının geleceğini kapsadığını bu nedenle Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe konulmasını istiyor. Türkiye’nin anlaşmayı imzalayan ülkelerden biri olmamasına üzüldüğünü belirten Yagmur, ‘İklim için acil duruma geçilmesinin kendisi için hayati bir konu olduğunu söyledi. Yağmur, “Eğer bu olmazsa korkuyorum, stres oluyorum. Bu nedenle mücadele ediyorum” dedi.  Okuldaki bazı arkadaşlarının cuma eylemlerini sormaya başladığını söyleyen Yağmur, küresel eylem çağrılarına katılımda önemli bir artış olduğunu belirtti. Eyleme yetişkinlerin de katılımını istediklerini belirten Yağmur, “Büyüklerin bize destek olmasını bekliyoruz. Aslında kendileri yüzünden olan bu durumu düzeltmelerini bekliyoruz” dedi.

“ÖLMEK İÇİN GENÇ OLACAĞIM”

Eylemleri geçen sene okula giderken radyodan duyduğunu belirten on iki yaşındaki Ece Doğa Bayraktar ise, “Bundan elli yıl sonra ben altmış iki yaşında olacağım. Ve henüz ölmek için genç olacağım” dedi.  Ece, eylemlere katılanlar arttıkça umutlarının da arttığını, iklime dair gidişatı değiştirebileceklerini ve 20 Eylül’den sonra çok umutlu olacaklarının söyledi.

2335830cookie-check‘Küresel iklim değişikliğine karşı karar alıcıları harekete geçirelim’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.