“Kürtçe ile birlikte bir kültür de yok oluyor”

Araştırmacı yazar Ahmet Güven, Kürtçe unutulduğunda Aleviliğin de daha hızlı asimile edileceğini belirtterek Cemevleri ve yöresel derneklerin yaşamın her alanında Kürtçe’nin kullanılmasına özen göstermelerini istedi.

Ahmet Güven son kitabı “Kürt Aleviler / Kurmanclar” kitabını 1 Şubat Cumartesi günü Britanya Alevi Federasyonu’nun (BAF) kendi mekanında tanıttı.

Açılış konuşmasını yapan BAF Başkanı İsrafil Erbil, Güven’in çabalarını överek sözlü gelenekten gelen Alevilik inancının gelecek kuşaklara taşınması için tür araştırmalara gerek olduğunu söyledi. Erbil, “Bu tür çalışmalar bizi geleceğe taşıyabilecek önemli halkalardır. Bu nedenle Ahmet Güven, Ali Haydar Ülger, Abbas Tan ve bugün aramızda olan Faruk Eskioğlu, Akın Olgun gibi canlarımız bu söylediklerime denk düşüyor. Hem yazan hem okuyan hem de düşüncesini anlatabilen yazarlarımızın kitapları, hele hele göçmen koşullarında toplumu asimile olmadan geleceğe taşıyabilen kaynaklardır” dedi.

Dijital dünya bizi teslim almasın” diyen Erbil, “Kitapların kokusu, kitaplarla dostluk bambaşkadır. 6 yaşındaki çocuklarımızı bile cep telefonu ve ipad’lardan kurtaramıyoruz. Bu çalışmalarla gençleri tanıştıralım” diye devam etti.

Ali Haydar Ülger de Ahmet Güven’in diğer kitapları gibi “Kürt Aleviler / Kurmanclar” kitabının özgün bir çalışma olduğunu vurgulayarak, “Bu bir belgesel bir kitap. Günümüzdeki dünyada asimile olduğumuz ortamda kitap bazı gerçekleri bütün boyutlarıyla ortaya koyuyor. Çalışmanın boyutu Gaziantep, Maraş, Kayseri bölgesindeki Kürt Alevileri içeren bir yazılı belge niteliğindedir. Çok yararlı olacağını tahmin ediyorum. Güven’i tebrik ediyorum” dedi.

YAZAR GÜVEN KİTABINI ANLATTI

Yazar Güven de konuşmasına katılımcılara ve etkinliği organize eden Enfield Alevi Kültür Merkezi, Kürecikler Derneği, El Com ve Gözpınar Derneği’ne teşekkür ederek başladı.

“Kürt Alevileri / Kurmanclar” Kürt Alevilerin dillerini giderek kaybettiklerinden duyduğu kaygıyı anlatarak nedenleri ve çözüm önerilerini aktardı. Güven, Kürtçe’nin en çok lehçesi Kurmanclar’ın Kürt Aleviler olduğunu belirterek tarihsel süreç içinde Osmanlılar’ın inançsal ve ekonomik nedenlerle hakaret amaçlı Kızılbaş diye tanımladıklarını söyledi.

Osmanlı’nın 1839 ve 1849’da Akçadağ ve çevresinde Kurmanclara Ermeniler’i de kullanarak büyük katliam uyguladıklarını anlatan Güven, “Osmanlı’nın farklı inançtan dolayı asimile etmeye çalıştığı Kurmançları Cumhuriyet Türkiyesinde Kürt oldukları için asimileye çalışıldı” dedi.

Yazar Ahmet Güven, Ali Haydar Ülger ve BAF Başkanı İsrafil Erbil

“ALEVİLER EZİLENİN EZİLENİDİR”

Güven, “Kürt Aleviler”’ denildiği zaman hem Kürt hem de Alevi oldukları için ezilen bir toplum olduğunu belirterek “Mevcut durum da ezilenin ezileni bir toplumdur. Bu toplum hem dışarı da ezilmiş hem de içeride de buna benzer bir tepki görmüştür. Örneğin bizim Müslüman Kürtler de inancı dışlanmıştır. Bizim Kürt Aleviler de dili dışlamıştır. Şimdi bu Osmanlı dan başlamıştır ama şimdi bizim Müslüman Kürtler tarafından inancının dışlanması Cumhuriyet döneminde devam etti” diye konuştu.

80 DARBESİ TERÖR ESTİRDİ

Güven 1980 askeri darbesinin Kürt halkı üzerinde korkunç bir terör estirdiğini vurgulayan Güven şöyle devam etti:

“Alevi Kürt yerleşkeleri boşaldı ve nüfus azalmaya başladı. Nüfus kentlere ve Avrupa ya akmaya başladı. Bu defa bu dil kaybına başka faktörler de eklendi. Bu Avrupa’ya yerleşen nüfusta çocuklara baktığımız da İngilizcenin getirdiği avantaj karşısında Kürtçe de geriledi. Bununla birlikte toplumsal kurumlar ve aydınlar sorumluluklarını yeterince yerine getiremediler. Yani bu dilin kendini ifade edeceği akacağı kanallar açılmadı. Şöyle ki, Kürtçe eve mahkum kaldı evin dışına çıkılmadı. Evin dışına kültür sanat etkinlikleri ile çıkabilirdi. Bu konuda kurumlar kendi görevlerini yerine getirmediler.”

Kürtçe’nin giderek yok olmasıyla inançların ve bölge kültürünün de heyelana uğrayacağını anlatan Güven, yöresel derneklerde verilen Kürtçe kurslarının bölge lehçesi ile yapılmamasını da eleştirdi. Yazar Kürtçenin daha görünür kılınması için ibadetten alış verişe hayatın her alanında kullanılması gerektiğini bunun için de herkese büyük iş düştüğünü söyledi.

ARAŞTIRMACI-YAZAR AHMET GÜVEN?

Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Gözpınar köyünde doğdu. Çocukluk yılları Kayseri Sarız’ın Kırkısrak köyünde geçti. İlk ve orta eğitimini Kırkısrak köyünde tamamladı. Afşin’de başladığı lise eğitimini bir yıl sonra terkederek Londra’ya göçmen olarak geldi ve eğitimine burada devam etti. Middlesex Üniversitesi’nin Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Politik Art, Telgraf, Gerçek, Emeğin Sanatı, Sürek, Haber, Berfin Bahar, Alevi Haber gibi gazete ve dergilerde makaleleri ve şiirleri yayınlandı. Güven’in “Düşlerimin Gül Şafağı” (Şiir), “Alevilik Nedir” (Araştırma-İnceleme), “Nar Taneleri” (Roman) adlı yayınlanmış kitapları bulunuyor.

2382390cookie-check“Kürtçe ile birlikte bir kültür de yok oluyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.