Kuzey Irak’ta seçimlere 8 ay erteleme

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, 1 Kasım’daki başkanlık ve milletvekili seçimlerini 8 ay erteleme kararı aldı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde seçim kurulunun ertelediği başkanlık ve parlamento seçimleri için Meclis’te karar verildi. Bugün toplanan IKBY Parlamentosu 1 Kasım’daki seçimlerin 8 ay ertelenmesi kararı aldı.

IKBY Parlamentosu’nda toplamda 68 milletvekilinin katıldığı oturumda seçimlerin 8 ay uzatılması için 60 milletvekilinin “evet”, 8’inin ise “hayır” oyu kullandığını belirtti.

Parlamentonun bugünkü oturumuna, Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komel) ve Irak Türkmen Cephesi katılmadı.

Toplamda 111 milletvekilinden oluşan IKBY meclisinde, KDP 38, Goran 24, KYB 18, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 10, Komel ise 6 sandalye ile temsil ediliyor.

Mecliste birer milletvekiline sahip dört parti ile azınlıkların 11 milletvekili bulunuyor.

IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin resmi görev süresi 2015 yılında dolmuştu. Ancak bölgedeki DAEŞ terörü nedeniyle seçimler ertelenmiş ve Barzani görevi bırakmamıştı. IKBY’nin yeni başkanını seçmek üzere 1 Kasım tarihi seçim günü olarak belirlenmişti. Bölgesel Yönetimin seçim kurulu yeterli adayın olmaması üzerine dün seçimin ertelendiğini duyurmuş Parlamento’dan yeni bir seçim için tarih belirlemesini istemişti.

MUHALEFETTEN ORTAK BİLDİRİ

IKBY muhalefet partileri, Erbil yönetiminin yaşadığı krizin aşılması için 5 maddelik ortak bir bildiri yayımladı.

IKBY’de muhalafetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komel), eski Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter İkinci Yardımcısı Berhem Salih liderliğindeki “Demokrasi ve Adelet için Koalisyon”, Erbil yönetiminin içinde bulunduğu krizin aşılması için 5 maddelik ortak bir bildiri yayınladı.

IKBY başkanlığının lağvedilmesi ve uluslararası gözlemcilerin katılımıyla adil bir seçimin yapılması gibi önemli maddelerinin yer aldığı ortak bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“IKBY başkanlığının lağvedilmesi ve görevlerinin yasalar doğrultusunda ilgili devlet kurumlarına verilmesi, IKBY Parlamentosu’nun yasama ve yürütme kaynağı olması, hiçbir siyasi partinin etkisi altında kalmaması, Irak merkezi hükümetinin yasalar çerçevesinde tartışmalı bölgelerde hareket ederek evlerini terkedenlerin bölgelerine dönebilmesi için şartları normalleştirmesi, IKBY’nin siyasi statüsü ve halkın birliğinin korunması ile uluslararası gözlemcilerin de katılımıyla hilesiz ve adaletli bir seçimin bölgede yapılması gerekiyor.”

2132640cookie-checkKuzey Irak’ta seçimlere 8 ay erteleme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.