‘Kuzey Kıbrıs’ı bekleyen tehlike…’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Independent’ta yer alan Kuzey Kıbrıs mahreçli haberde ise Kıbrıslı bir Rum’un Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten önce sahip olduğu arsasına ev yapan İngiliz çift aleyhine açtığı davanın dün Londra’da başladığı anımsatılarak şu yorumu yaptı:


”Son bir kaç yılda, özellikle bölgede çok ucuz fiyatlara ev alan yaklaşık 6 bin İngiliz sayesinde Kuzey’e daha önce benzeri görülmedik şekilde para akıyor. Yöre halkı, yabancıların gelişinden memnun. Zira yabancıların yatırımları Kuzey’in küçük ekonomisi için hayati öneme sahip. Ama eğer İngiltere’deki mahkeme, İngiliz çift aleyhine karar verirse, Kuzey Kıbrıs ekonomisi büyük bir darbe yiyecek çünkü inşaat patlamasından başka dayanacakları çok az şey var.”


Avrupa Birliği üyeliği sayesinde Rumlar için yaşamın giderek iyileştiğini aktaran Independent muhabiri, şöyle devam etti:


”Kıbrıslı Türkler, Avrupa’nın unutulmuş insanları. Türk ordusunun, Yunanistan destekli darbeye karşılık olarak Kıbrıs’ı işgal edip, 167 bin Rumu güneye kaçmaya zorlamasından 32 yıl sonra, resmen tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayanlar, hala bir hukuki ve siyasi boşlukta.


Adanın kuzeyi, 2004’te BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın uzlaşma planına ezici çoğunlukla evet derken, güneyi planı reddetti. Kuzey Kıbrıs’ın bu kararla, uluslararası toplumun kendi sorunlarına daha sempatiyle bakacaklarına ilişkin yaygın bir beklentisi vardı. Ama çok az şey değişti.”


The Independent muhabiri adanın her iki tarafından Rum ve Türklerle konuşarak şu görüşleri aktardı:


”Kıbrıslı Rumlar, Kuzeydeki duruma kayıtsız kaldıkları suçlamalarına karşı hassaslar. Lefkoşa’dan bir gazeteci, ‘kibirli, zengin, daha üstün olduğumuzu düşündüğümüz ve çözüm istemediğimiz doğru değil. Korkuyoruz. Bu standartlara, bu ekonomik güce ulaşmak için çok mücadele verdik. Bunların bizden alınmasından korkuyoruz’ diyor. Kuzey’de de benzer duygular var. ‘Kıbrıslıların kalplerinin ve zihinlerinin bir olduğunu düşünürdüm’ diyen bir Kuzey Kıbrıslı, ‘Ama görüşlerim değişiyor. Son referandumda evet demiştim. Ama bir daha yapılırsa hayır diyeceğim’ görüşünü dile getiriyor.”


RUM BASINI’NDA ORAMS DAVASI


Rum Kesimi’nde yayınlanan gazeteler Orams davasını başlamasını şu başlıklarla yansıttılar:


POLİTİS: “Orams’lar İçin Açılış – İlk Önce Cherie Blair Kartlarını Açacak”
SİMERİNİ: “Siyasi Uzantılı Dava – Oramsların Avukatı Blair’in Eşi”
HARAVGİ: “Orams Davasının Dinlenmesine Bugün Başlanıyor”
ALİTHİA: “Orams Çiftinin Davası Cherie Blari’in Savunması İle Başlıyor”
MAHİ: “Cherie Blair Yağmacıları Savunuyor”.


ORAMS DAVASI?


Güney’deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams’ın vatandaşları Meletiu Apostolidi’ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmış ve Kuzey’deki aileye de hukuk kurallarına aykırı olarak dava tebliği edilmişti.


Güney Kesimi’nde Orams davası sürerken Apostolidi’nin avukatları Orams çiftinin İngiliz vatandaşı olduğu gerekcesiyle İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde de tazminat davası açarak davanın emsal teşkil ederek sorunu AB’ye taşımak istemişti.


İngiltere’deki davaya Türk kesimi de sürpriz bir atakla karşılık vermiş İngiltere’deki davayı savunacak Vahib Avukatlık Bürosu, ekibine Cherie Booth’u almıştı.

792880cookie-check‘Kuzey Kıbrıs’ı bekleyen tehlike…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.