Kuzey Kıbrıs’a sosyalizmi sevdiren Naci Talat anıldı

Haringey de buluna Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde 27 Haziran akşamı yapılan anma toplantısına CTP Genel Sekreteri Asım Aksoy ve örgütlenme sekreteri Ahmet Barçin’inde aralarında bulunduğu 60’a yakın katılımcı yer aldı.

Toplantıda Talat’ın yaşamını anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı ve Londra’daki dostları Talat ile anılarını anlattı…

CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç, kısa açılış konuşmasında Talat’ın sosyalist mücadeleye Ankara’daki öğrencilik yıllarında başladığını belirterek, ardında 3 büyük miras bıraktığını söyledi. Kılıç şöyle konuştu:

“İlk olarak geldiği noktayı kendi mücadelesiyle elde etti. ‘Oturduğunuz yerde birilerinin sizi davet etmesini beklemeyin’ mirasını bıraktı. İkinci olarak gezmediği köy, gitmediği kahve ve konuşmadığı insan kalmadı. Herkesi bir öğretmen gibi siyasi olarak eğitmeye çalıştı.Herşeyin emekle elde edilebileceği mirasını bıraktı… Üçüncü olarak CTP Programı’nda ideoloji yoktur. Demokrasi, adalet ve federal çözüm temeli vardır. Bir muhalefet katkısı yer alır. CTP’ye karşı ‘Komunist, hain, Rumcu’ gibi karşı propagandaya karşı, ‘CTP’nin sosyalist bir parti olduğunu’ söyledi. Doğruluğu ve sosyalizmin gerçek anlamını miras bıraktı…”

Gecede Kıbrıs’tan gelen konuklar, Hüsnü Kişi ve Hulus İbrahim de Talat ile anılarını anlattılar.

NACİ TALAT?

Naci Talat Usar 10 Mart 1945’te Kıbrıs’ta Büyükkonuk’ta doğdu. Babası polis teşkilatı mensuplarından Talat Çavuş, annesi Halide hanımdı. Beş kardeşi olan Naci Talat’ın çocukluğu babasının mesleği gereği Kıbrıs’ın birçok köyünü dolaşarak geçti. Naci Talat Usar’ın çocukluk anılarında Karpaz ve Mesarya köylerinin önemli bir yeri vardı.
İlk ve orta öğrenimini Lefkoşa’da tamamlayan Naci Talat Usar, 1962’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladı. 1963 olayları nedeni ile eğitimine ara verip Erenköy Harekatı’na katılan Naci Talat Usar 1971 yılında Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenci derneklerinin çeşitli kademelerinde görev alan Usar, Kıbrıs Türk Ulusal Öğrenci Federasyonu’nun ilk başkanlığını yaptı.

Lefkoşa’da 1972’de başladığı avukatlık mesleğine, milletvekili seçildiği 1976 yılında ara veren Naci Talat Usar 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nde ve 1983’te KKTC Kurucu Meclislerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin temsilcisi olarak bulundu. 20 Haziran 1976, 28 Haziran 1981, 23 Haziran 1985 tarihli seçimlerde ard arda milletvekili seçilen Usar, 6 Mayıs 1990 tarihli seçimde milletvekili seçildiği halde antidemokratik uygulamaları boykot ederek meclise girmedi.

1972 ile 1991 yılları arasında Cumhuriyetçi Toplum Partisi’nin Genel Sekreterliğini yapan Naci Talat, yaşamını Kıbrıs Türk toplumunun barış ve demokrasi mücadelesine adadı. İngilizce ve Rumca bilen Naci Talat, Kıbrıs Türk siyasi yaşamına yön veren önemli siyasetçilerin başında geldi. Naci Talat Usar, 26 Haziran 1991’de Londra’da hayata ve mücadelesine veda etti. (AÇIK GAZETE)

CTP Londra Dayanışma Derneği üyeleri

CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç, kısa açılış konuşması yaptı

Anmaya CTP Londra Dayanışma Derneği ve toplum üyelerinin yanısıra K.Kıbrıs’tan da konuklar katıldı

843980cookie-checkKuzey Kıbrıs’a sosyalizmi sevdiren Naci Talat anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.