Kuzey Kıbrıslı ve Alman İş Adamları Birliği

Değerli Kuzey Kıbrıslı okurlar, sizlere Star Kıbrıs’ın bu köşesinden sıcak bir “merhaba!” diyebilmek sevindiriyor beni. Çünkü Kuzey Kıbrıs çok önemli bir dönem geçirmekte. Bunu dışarıdan gelip yaşamakta ve her geçen gün Kuzey Kıbrıslılarla daha fazla kaynaşmakta olan bir birey olarak bu döneme gözlemlerimle de katkıda bulunabilmek elbette çok değerli.

“Kuzey Kıbrıs önemli bir dönem geçiriyor” diye tanımladığım sanırım sadece beni değil bir çok Kuzey Kıbrıslı’yı da heyecanlandıran gelişmelerin olduğu bu süreç elbette Annan Planı’na Kuzey Kıbrıs tarafından “evet” denilmesi ile başladı. Sizlerin de yaşamak zorunda kaldığınız gibi zor bir süreçteyiz. “Sözlerin” tutulmadığı ve hak edilenlerin alınmadığı ama buna rağmen “gidilen yolun doğru olduğu” bir süreç sözünü ettiğim.

Dışa açılan ve her geçen gün “kendini daha iyi anlatabilen” Kuzey Kıbrıs’ın son dönemlerde Almanya özelinde vardığı nokta çok önemli. Bunu politika alanında, ekonomik işbirliğinde ve sosyal konulara yönelik görüş alışverişinde son aylarda yoğun bir şekilde izler olduk. Olumlu gelişmeler durup dururken olmuyor. Verilen çabalar ise başarıları beraberinde getiriyor.

“İzolasyon” belki yarın alınacak bir karar ile AB tarafından kalkmayacak. Hem Yunanistan’ın hem de Kıbrıs’ın Rum Kesimi’nin AB üyesi olması buna engel. Ancak diğer AB ülkeleri arasında bu durumdan bezmiş ve memnun olmayanların sayısı da artıyor.

Özellikle AB ülkelerinin yatırımcıları Türkiye’nin ardından Kuzey Kıbrıs’ı tüm politik çözümsüzlüklere rağmen geleceği olan bir Pazar olarak keşfetmeye başladılar. Biliyorlarki kim zor zamanlarında bir ülkede yatırım yaparsa sorunlar günün birinde çözüldüğünde “kazanan” olur.   
 
Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişki çok güzel bir örnek Kuzey Kıbrıs için. “Direk uçuşların” çok tartışıldığı bir dönemde dünyanın bir çok yerinde havaalanı işleten FRAPORT’un Antalya Havaalanı ihalesini kazandıktan sonra şimdi de Sabiha Gökçen Havaalanı’na talip olacağını açıklaması çok şey açıklıyor. Üstelik bu havaalanını geçenlerde KKTC Ulaştırma Bakanı Salih Usar’ında ziyaret ettiği Frankfurt Hahn Havaalanı konseptine benzer bir sistemle işletmek niyetinde Almanlar. Bu açıklamayı yapan FRAPORT temsilcisi ise KKTC Başbakanı ve Ulaştırma Bakanı Frankfurt Havaalanı’na indiklerinde onları şahsen ağarlayan bir yetkili.

AB ülkerinde ve Almanya’da Kuzey Kıbrıs’a ilgisi artan çok yatırımcı var. Bu güzel! Ancak bu gelişmeyi “ustaca desteklemek” gerekiyor. İlişkileri karşılıklı hale getirerek!

Bugünlerde ben 18 Haziran 2007 tarihinde SPD Başkanı Kurt Beck tarafından otuz Türk kökenli Alman ya da Almanya’da büyük yatırım yapan Türk işadamına verilecek bir öğle yemeğini organize etmekteyim. Bu yemeği her yıl bir kez yapmaktayız. Bugüne kadar ev sahipliğini hep Gerhard Schröder yapmış ve bu yemeğe Türkiye’den de Ertuğrul Özkök ya da Ergun Babahan gibi gazeteciler de düzenli olarak katılmıştı.

Otuz iş adamının isimleri belirlenirken baktım bu yemeğe katılabilecek konumda olan Kuzey Kıbrıs kökenli bir Alman ya da Almanya’da iddialı bir yatırım yapmış Kuzey Kıbrıslı işadamı var mı diye araştırdım. Yok! Bu durum değişmeli.

Politikayı etkileyen yol ekonomik işbirliğiden geçiyor. Bu nedenle Almanya’da bir grup işadamı ile konuştum. Onlar sadece Kuzey Kıbrıs’ta yatırıma sıcak bakmıyorlar. Kuzey Kıbrıslı yatırımcılarla Almanya’da da işbirliğine de hazırlar. Kuzey Kıbrıs’ta Almanya’da yatırım yapabilecek kapasitede işadamlarımız var!

Size bugünkü ilk yazımda bir müjde veriyorum. Karşılıklı ekonomik işbirliğini geliştirmek için sonbaharda “Kuzey Kıbrıslı ve Alman İşadamları Birliği’ni” kuruyoruz.

Varsın izolasyonlar kaldırılmasın. Biz de elimizden geleni yapıp onu pratikde işlemez hale getirelim. Yeterki siz sabırlı olun!

1615660cookie-checkKuzey Kıbrıslı ve Alman İş Adamları Birliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.