Kuzey Kıbrıs’ta 46 yıldır kapalı Maraş Perşembe açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenleyen Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, 1974’ten bu yana iskana kapalı tutulan Maraş’ın Perşembe günü açılacağını duyurdu. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Ankara ve Kıbrıs’ta yapılan düzenlemeler 11 Ekim’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerimize müdahaledir” yorumunu yaptı.

Tatar, “Halkımız Perşembe sabahından itibaren sahile gidebilecek. Maraş meselesini milli bir dava olarak görüyoruz. Herkesi bu milli davaya sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinin açılması, adadaki iki taraf arasındaki müzakere başlıklarından birisiydi.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Tatar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının sonunda Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a içme ve kullanma suyu taşıyan hattın deniz geçiş sisteminde yaşanan arızanın giderilmesi dolayısıyla düzenlenen törene video konferans yöntemiyle katıldı.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık. Tasarruf Türk makamlarına aittir. Perşembe sabahından itibaren kapalı bölgeye girebilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu KKTC ekonomisini şaha kaldıracak bir fırsattır. Mülkiyet hakkına saygı gösterilip Maraş’ın tümü açılmalı. KKTC büyüdükçe, zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır. Maraş’ın açılması kararının KKTC halkına hayırlı olmasını diliyorum.”

Maraş meselesini her türlü siyasi rekabetin ve tartışmaların üzerinde milli bir dava olarak gördüklerini söyleyen Tatar da, “Bunun için Kıbrıs’taki tüm siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bu milli davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sizin de desteğinizle adada kalıcı barış ve huzurun tesisi yönünde önemli bir adım olarak gördüğüm Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş’ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC’ye hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı: Ankara ve Kıbrıs’ta yapılan düzenlemeler seçimlerimize müdahaledir

Erdoğan ve Tatar’ın açıkladığı karara Kuzey Kıbrıs yönetimindense farklı tepkiler geldi.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kararı 11 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale olarak yorumladı.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı İletişim Koordinatörü Ali Bizden, Maraş’ın açılacağı haberine yönelik olarak Twitter’dan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın mesajını yayımladı.

Kıbrıs gazetesi Yeni Düzen de, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın, Erdoğan ve Tatar’ın yaptığı “Maraş açıldı” açıklamasını eleştirerek “Maraş’ın açılması projesi bu değildir” dediğini aktardı.

Kuzey Kıbrıs’ta 11 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı seçime bağımsız aday olarak giriyor.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman da seçimde öne çıkan adaylar arasında.

Hükümet ortağı olan Halkın Partisi’nin (HP) lideri, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş da bağımsız aday oldular.

2457870cookie-checkKuzey Kıbrıs’ta 46 yıldır kapalı Maraş Perşembe açılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.