Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi, müzakereleri ve Doğu Akdeniz’de dengeleri nasıl etkileyebilir?

Kuzey Kıbrıs’ta ilk turu 11 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım başladı. 11 adayın yarışacağı seçimler, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin de dahil olduğu uluslararası gerilimin gölgesinde gerçekleşecek.

Adaylardan biri ilk turda salt çoğunluğa erişemezse, en yüksek oyu alan iki aday 18 Ekim’deki ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Seçimlerde yarışacak adayların gündeminde, adanın geçmişten gelen iç meseleleri olduğu gibi, Kıbrıs Adası çevresindeki rekabetin yarattığı gerginlikle nasıl baş edileceği de var.

Zira Kıbrıs’ta uzun yıllardır birleşmesi ve barış için yapılan diyalog girişimleri, bölgedeki tansiyonun yükselmesinden derin şekilde etkileniyor.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin tartışmalar, Ada çevresindeki doğalgaz rezervlerinin nasıl değerlendirileceği sorusuyla da iç içe geçmiş durumda.

Adaylar kim?

Aslında 26 Nisan’da yapılması planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen seçimde, yedisi bağımsız dördü partilerden olmak üzere 11 aday yarışacak.
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı seçime bağımsız aday olarak giriyor. Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman da seçimde öne çıkan adaylar arasında.

Hükümet ortağı olan Halkın Partisi’nin (HP) lideri, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş da bağımsız aday oldular.

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı yarışı, adaylardan biri salt çoğunluğa erişemezse ikinci tura kalıyor. İkinci tur genellikle, sol ve sağ çizgideki en güçlü iki aday arasında geçiyor. Engin Karaman / BBC Türkçe

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54204797

2452350cookie-checkKuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi, müzakereleri ve Doğu Akdeniz’de dengeleri nasıl etkileyebilir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.