Kwasniewski: Powel bizi kandırdı

Kwasnieswki, Alman ”Der Tagesspiegel” gazetesine verdiği demeçte, Irak savaş koalisyonuna ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powel’in verdiği yanlış bilgiler doğrultusunda katıldık” dedi.

Kwasniewski, ”Başkan Bush’un eski diplomasi şefi Colin Powel, Irak’ta kitle imha silahları bulunduğunu yönünde yanlış bilgiler veren ve daha sonrada söylediklerinin arkasında durmayan kişidir. Powel’a bu yanlış bilgileri kimin verdiğini söylemek ise benim görevim degil” diye devam etti.

Kwasniewski şöyle devam etti:

“Eğer aynı şeyi tekrar yapmak zorunda olsaydım, işgal için daha çok uluslararası destek inşa etmeleri yönüne ABD’li yetkilileri ikna etmeye çalışırdım. Ayrıca istihbarat servisinin verdiği bilgileri daha kuskucu bir gözle degerlendirir ve bu noktada, yanlış yönlendirilmezdim. Belki tecrübesizlikti!”

Kwasniewski, “Polonyalı askerler neden hala Irak’ta bulunuyor?” yönündeki sorusunu da “Pozitif değerlendirmek gerekiyor.Koalisyona katılma kararı, bizim için uzun vadeli bir yatırımdı” diye cevaplandırdı.
 
Roportaj sırasında Polonya-Almanya iki ülke ilişkilerini de değerlendiren eski Cumhurbaşkanı Kwasniewski, iki ülke ilişkilerinin gerilediği yönündeki söylentilerin asılsız olduğunu fakat Almanya’nın Rus-Alman Baltık Denizi gaz boru hattı projesi görüşmeleri sırasında Polonya ile görüş alış verişinde bulunmadığını ve bunun da bir hata olduğunu dile getirdi.

Kwasniewski, Angela Markel hükümetinin enerji ve dış politikada “Avrupa politikalarını” aktif şekilde uygulaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

1140320cookie-checkKwasniewski: Powel bizi kandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.