Kızıl Ken’in cezası donduruldu

Ken Livingstone bir gazeteciye sarfettiği bazı sözler nedeniyle, yerel yönetim görevlilerinin davranışlarını değerlendiren İngiltere Hakemlik Kurulu tarafından, makamının itibarını zedelediği gerekçesiyle cezalandırılmıştı.


“Seçilmemiş ve kimseye hesap verme yükümlülüğü olmayan bir kurul” tarafından alınan kararı Londralıların demokratik haklarına bir saldırı olarak niteleyen Livingstone, bu karara karşı mahkemelerde mücadele edeceğini söyledi.


Hakemlik Kurulu’nun kararına yol açan olay 2005 Şubat ayında yaşandı. Londra’daki eşcinsel toplumu için düzenlenen bir parti sonrasında Oliver Finegold, Belediye Başkanı’nın yanına yaklaşıp kendisini Evening Standard gazetesinin muhabiri olarak tanıttı.


Livingstone’un yanıtı: “Öyle mi, tedavi görüyor musunuz?” oldu. Livingstone söze “Ne yaptınız da bu işe girdiniz, Almanya’da savaş suçu falan mı işlediniz?” diyerek devam etti.


Finegold’un bu sözlere tepki göstererek Yahudi olduğunu ifade etmesi ise, “Toplama kampı gardiyanlarına benziyorsunuz- bunu sırf böyle davranmak için para aldığınızdan yapıyorsunuz” şeklinde yanıt buldu.


Livingstone’un bu sözlerinin basına yansıması ardından, İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu şikayette bulundu ve Hakemlik Kurulu’nun üç üyesi, oybirliği ile “Livingstone’un açıklamalarının gereksiz şekilde kaba ve duyarsız” olduğu görüşüne vardı.


Londra Belediye Başkanı Salı günü düzenlediği basın toplantısında, sözlerinin “her türlü ölçüyü kaçırarak yansıtıldığını” söyledi ve Yahudi Temsilciler Kurulu’nun aslında İsrail hükümetine ilişkin görüşleri nedeniyle şikayette bulunduğunu ileri sürdü.


Londra Belediye Başkanı olarak ırkçılğa karşı tavizsiz bir savaş verdiğini hatırlatan Ken Livingstone, kendisini Yahudi düşmanı olarak yansıtma çabalarının haksız olduğunu vurguladı.


Evening Standard gazetesinin parçası olduğu medya grubunun 25 yıldır saldırısına hedef olduğunu belirten Livingstone’un gazeteci Finegold’a yönelik sözlerinin, bu yayın grubunun 1930’larda faşizmi desteklemiş olmasına bir gönderme anlamına geldiğine işaret ediliyor.


Yüksek Mahkeme yargıcı, Ken Livingstone’un temyize başvururken, tartışmalı görevden men kararının dondurulmasına hakkı olduğu sonucuna vardı. (BBC)

788620cookie-checkKızıl Ken’in cezası donduruldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.