L. AMERİKA’DAN… Bush’un merhameti

ABD Devlet Başkanı George Bush 8-14 Mart arasında Latin Amerika’ya yaptığı hatırlatma gezisini bitirdi.Bu seyahat sırasında bol bol gülümsedi, Latin Amerika mutfağının güzelliklerini tattı ve en az 15 kere de ABD’nin ne kadar merhametli bir ülke olduğunu tekrar etti. Ancak bu merhamet sözcüğünü  özellikle 9/11’den bu yana Latin Amerika’yi unutan, ABD’ye Latin Amerika’dan gelen göçe çözüm olarak Meksika-ABD sınırına duvar ördürmeye çalışan biri olarak, hatta kendisiyle eş zamanlı bir anti-Bush turu atan ve kendisine göre kesenin ağzını çok daha fazla açan Venezuela Devlet Baskanı Chavez’e rağmen sıklıkla kullanması bir çok Latin tarafından hayli garip karşılandı.

8 Mart’da CNN-Espanol’a “ABD merhametli bir ülkedir” diye başlayan acıma duygularını 5 ayrı ülkeye yaptığı Latin Amerika gezisinin her durağında tekrarlayan Bush, Latin ülkelerine dış yardım olarak  2001’de 860 milyon dolar, 2006’da 1milyar 600 milyon dolar, hatta yapılan özel yardımlar ve yatırımlarla bu yardımın 8 milyar 500 milyon doları bulduğunun altını çiziyor. ABD, dolarla yardım yapan ülkelerin içerisinde en büyüğü durumunda görünmesine rağmen dünyanın diğer gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırıldığında eli açıklığının ekonomisiyle orantılı olmadığı görülüyor.

OECD’ye göre dünyanının en zengin 22 ülkesi içerisinde bulunan Norvec brüt üretiminin yüzde 0.9unu, Fransa yüzde 0.42sini, İspanya, yüzde 0.26sını, ABD ise yüzde 0.16sını dış yardım olarak veriyor.

ABD, 2008 yılında Latin ve Karaib ülkelerine yardım olarak bütçesinden yalnızca % 8i ayırmış durumda. Bush söz vermeye devam ediyor ancak, işçi ailelerine ipotek olarak 385 milyon ve   Latin gençlere ingilizce öğretmek için  75 milyon  dolar olarak belirlenen yardımı, Brezilya ve Meksika’ya yapılan yardımdan keserek yapmayı planlıyor. 
Brezilya’nın günlük gazetelerinden O Estado de Sao Paulo, Bush’un vaadlerini “gülünç paket” olarak tanımlamış, Latin Amerika’ya yardım diye ayrılan miktarın ABD’nin Irak savaşında sadece 5 günde harcadığını, Chavez’in bölgede yapmaya söz verdiği yardımın yanında su damlası olarak kaldığını yazmıştı. Bu yüzden de belki Bush ‘merhamet’ adı altında ABD dış politikasının zayıf noktasını ortaya çıkartmak yerine Latinlere  ‘işbirliği’nden  veya ‘ortak çıkarlar’dan bahsetseydi biraz daha manalı konuşmuş olacaktı.
 
Bu arada her iki ülke liderinin  eş zamanlı olarak yaptıkları Latin Amerika gezisininin kağıt üzerindeki sonuçlarına şöyle bir bakarsak;

Chavez, Arjantin’le enerji, ekonomik ve teknik işbirliği yapmak üzere tam 11 andlaşma imzaladı. Bolivya’ya insani yardım olarak 15 milyon dolar verirken, 2 helikopter ve 40 traktör hediye etti ve Bolivya’nın Banco del Sur’a girişini onayladı. Haiti’ye Küba ile birlikte, bütçesi 1 milyar dolarlık bir insani yardım fonu kurulmasını onayladı. Jamaika’ya  likit gaz vermek ve adanın alt yapısını güçlendirmek üzere bir andlaşma imzaladı. Nikaragua’da 2 milyar 500 bin dolar harcayarak bir rafineri yapacağını duyurdu.

Bush ise, Brezilya’nın sahip olduğu etanolun kullanımını yaygınlaştıracağı sözü verdi ancak bunu yapmak için hangi mekanizmaların harekete geçirilmesi gerektiği konuşulmadı. Uruguay ile, karşılıklı ticaret ilişkilerinin geliştirileceğini ve göç sorununda Uruguay’a da söz hakkı verileceğini söyledi. Kolombiya’nın  TLC(Latin Amerika Serbest Ticaret Andlaşması)na resmi olarak dahil etmek için destek ve Plan Colombiya denilen uyuşturucuyla mücadele kampanyası için fon sağlayacakları sözü verdi. Guatemala’da uyuşturucu ve Mara denilen terrorist çetelerle mücadele sözü verdi ancak ayrıntıları daha sonra görüşeceklerini söyledi ve Guatemala Meclisi’nde çıkacak göç tasarısında birlikte çalışmayı önerdi. Meksika içinse, ülke içinde yapılacak bir göç reformunu onayladıklarını söyledi.

Sonuçta iki başkanının Latin Amerika’ya yaptığı resmi gezilerin ilk aşamadaki sonuçları çok dengeli görünmüyor ama özellikle Bush’un ziyaret ettiği her ülkede sokak gösterilerine sebep olması ve Guatemalalı yerlilerin Bush ülkelerinden ayrıldıktan sonra geçtiği yerlerde bıraktığı kötü titreşimleri temizlemek için dualar ve buhurlar eşliğinde ruhani bir temizlik yapmaları da gezinin traji-komik dipnotlarını olusturuyor.

 

1613550cookie-checkL. AMERİKA’DAN… Bush’un merhameti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.