L. AMERİKA’DAN… Kürtaja evet!

Yüksek suç oranı, gerçek bir trafik kaosu ve milyonlarca insan hayat vermeye çalışan ve eyalet sistemiyle yönetilen  Meksika’nın 32 eyaletinden biri olan başkent Meksiko, Salı günü, liberal bir karara imza attı.
 
Kanunlar şu ana kadara yalnızca annenin ve bebeğin hayatı tehlikedeyse, hamilelik bir tecavüz sonucu meydana gelmişse veya bebekte herhangi bir sakatlık olduğu saptanmışsa, kürtaja izin veriyordu. Geçen yaz başkanlık seçimlerini yüzde %0.50 puanla kıl payı kaçıran Lopez Obrador’un partisi PRD’nin (Demokratik Devrim Partisi ) aldığı  karar ile herhangi bir nedenle istendiği taktirde, fetusun 12 hafta içerisinde alınabilmesine izin veriyor.

Kürtaja karşı gerçekleştirilen onlarca sokak gösterisi ve mitinglere rağmen, 10 saat süren tartışmanın ardından 66 milletvekilinden 46sının ‘kürtaja evet’ demesiyle onaylanan yasa tasarısı, bir çok din adamını, katolik muhafazakaları ve katolik kilisesini  rahatsız etti. Böylece başkent Meksiko da, Küba, Guyana ve Puerto Rico’dan sonra kürtajın serbest bırakıldığı bölgeler listesine eklendi. Dünyanın Brezilya’dan sonra ikinci büyük Katolik ülkesi olan Meksika, çıkan onlarca tartışmanın sokak gösterilerinin ve yine bu yıl onaylanan gay evliliklerinin ardından, Latin Amerika’nin en liberal ülkesi olma yolunda hızla devam ediyor. 
 
Her ne kadar komisyonda yer alan sol kanat,  Devlet Başkanı Felipe Calderon’u Meksika’yı muhafazakarlaştırmakla suçlasalar da, Calderon geçen ay, “son derece hassas konularda toplumu ikiye bölecek tavır ve kararlardansa, ben  herkesin aynı fikirde hareket etmesini yeğlerim’ diyordu. 1997 yılından bu yana Meksiko eyaletinin yöneticiliğini yapan PRDlileri onaylamayan Calderon’un partisi PAN’ın komisyondaki başkanı Mariana Gomez” PRD hala geçen yıl kaybettikleri seçimlerde kaldı. Meksiko’nun problemlerine eğilmektense, maalesef hala kanunlarla boğuşuyorlar’ diyor. Papa’nın da onay vermediği karara, Meksika’nın en üst düzeyli din adamı Kardenal Norberto Rivera, ‘masum hayatlara karşı yapılan en ciddi tehdit’ olarak adlandırıyor.

Ancak diğer taraftan böyle bir kararın şimdiye kadar çıkartılmamış olması özellikle çaresiz ve yoksul kadınları şehrín arka sokaklarında çare aramaya zorluyordu. Şehrin en önemli baharat pazarı Sonora’da düşük yaptıran çaylar, hamileliği engelleyen karışımlar, her derde deva kuru çicek ve hayvan derilerinden tutun, sevdiğinizin aşkını size getiren ve düşman inleten büyülere kadar her tür servis veriliyor. Ancak sonuç hiç iç açıcı değil çünkü, istatistiklere göre, hijyenik olmayan koşullarda, bir ebenin, üfürükçünün, şamanın elinde yılda 2000 kadın can veriyor.

Kesinlikle bir sosyoljik değişimden geçen maço Meksika’da, aile ,ahlak din gibi geleneksel değerler, yükselen ekonomik seviye, ABD ile daha yakın ilişkiler ve yurt dışına çıkan Meksikalı sayısındaki artış gibi faktörlerle hergeçen gün biraz daha esniyor. Hızını alamayan ve gerçek birer gay savunucusu olan bazı solcu milletvekilleri halen yakında çıkarmak istedikleri ötanazi hakkı ve transseksüellerin de cinsiyet değiştirdikten sonra nüfus kayıtlarında cinsiyetlerinin değişebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
 
Geçen ay, başkentin ilk gay evliliğini yapan Rafael Ramirez ve Alejandro Diaz, “ İnsanlar daha açık görüşlü. Kimileri bizi gazetelerden tanıyor ve çok hoş, karşılaştığımızda gülümsüyorlar” diyor. Başkentin barları ve gece klüpleriyle en yoğun gay gece hayatının yaşandığı Zona Rosa, alınan kararın ardından günlerce kutlamalar yapmıştı.

1613570cookie-checkL. AMERİKA’DAN… Kürtaja evet!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.