L. AMERİKA´DAN… Obama ve Latinler

Şu aşamada Demokrat başkan adayı  Barack Obama´yı bekleyen  en önemli sınavlardan biri¸ belki de en önemlisi  Latinlerin kalbini ve oyunu kazanmak olacak¸ çünkü  ilk seçimlerde Latinlerin tam desteğini alamayan Obama´ya Beyaz Saray´ın kapılarını bu büyük etnik grup açacak.


Şimdiye kadar Latinler¸ oylarını her zaman demokratlardan yana kullanmıştı¸ hatta son zamanlarda yapılan Demokrat Parti seçimlerinde büyük bir çoğunluk¸ özellikle de cumhuriyetçilerin göçmen karşıtı tavırlarından ötürü¸ oyunu özellikle de Obama´nın rakibi Hillary Clinton´dan yana kullanmıştı.

Senatör Hillary Clinton Latin taraftar toplamada Obama´yı büyük bir farkla geçiyordu:
New York´da yüzde 73´e 27¸ Kaliforniya´da yüzde 69´a 30¸ Teksas´da yüzde 68´e 32¸ New Jersey´de yüzde 70´e 30 ve Florida´da yüzde 61´e 35 Latin oylarını almaktaydı.
Obama¸ sadece kendi bölgesi Ilinois´de ve bir kaç bölgede daha Hillary´i geçti ancak aradaki fark çok küçüktü.

Gerçekten de yapılan istatistikler ve anketler  Obama´nın¸ resmi olarak oy verecek 13 milyon Latin Amerikalı´nın neredeyse yarısını kapsayan ve ABD´de doğup büyüyen Latinler Amerikalılar  arasında çok da güçlü olmadığını gösteriyor. 

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerini kazanabilmesi için¸ Obama´nın mutlaka fazladan gayret göstermesi gerekiyor. Özellikle de Latinlerin yoğun olduğu Florida¸ Nuevo Mexico¸ Colorado gibi bölgelerde kesinlikle çok hassas davranması gerekiyor.
Demokrat Parti analistlerinden Sergio Bendixen¸ ˝bu yılki seçimlerde Latinlerin oyu hiç olmadığı kadar önemli˝¸  ˝ büyük olasılıkla seçimlerin sonucunu Latin Amerikalıların yoğun yaşadığı bölgeler olan Florida¸  Nuevo Mexico¸ Colorado ve Nevada sonuçları belirleyecek˝ diyor. Yine Bendixen´e göre¸ Obama´nın Florida´da yüzde 55 ve diğer Latin kökenlilerin yaşadığı bölgelerde yüzde 65 Latin oyu alması gerekiyor.

Gerçekten yapabilir mi?

Carville-Greenberg grubunun geçen hafta yaptığı araştırmaya göre¸ Obama Latin oylarında Cumhuriyetçi aday McCain´i yüzde 34´e 60 geçiyor.

Yine başka bir şirket olan Gallup´un istatistiklerinde ise bu sayı¸ yüzde 69´a 29 olarak Obama´nın öne çıktığını gösteriyor.

New Democrat Network´un yaptığı bir başka araştırma´da ise¸ bu yıl seçimlerde oy verecek olan Latinlerin sayısı 2004 yılında oy verene göre üçe katlanmış durumda ve Latin oylarının yüzde 66´sı Demokrat Parti´yi işaret ediyor. Aynı şirketin başkanı olan Simon Rosenberg; ˝ Bu yılki seçimlerde Latin kökenli seçmenlerde yeni bir dinamik var. Yüksek katılımın yanında¸  gözle görülür bir demokratik eğilim gözleniyor´ diyor.

Diğer taraftan Cumhuriyetçiler ise¸ McCain´in aynı George Bush gibi¸ yüzde 38-40 arası Latin desteğini almasını yeterli görüyorlar. McCain´in Latin işlerinden sorumlu  danışmanı Ana Navarro; ˝ Bu yarış daha henüz başladı¸ Latin kokenlilere McCain´in herzaman bizim yanımızda olduğunu ve bizim için kendini bir çok siyasi tehlikeye attığını göstermek için¸ daha 5 ayımız var. Üstelik de¸ Obama´nın Latin topluluklarla ilişkisi¸ hem çok zayıf¸ hem de yetersiz.˝ diyor.

Şimdiye kadar hiç Latin Amerika ülkelerinde bulunmamış olan Obama¸ Kasım ayından önce¸ Meksika´dan başlayarak mutlaka Latin ülkelerine bir ziyaret yapacağını söylüyor. Ancak Obama´nın bu kadar kritik bir durumda yalnızca ziyaretler değil¸ tüm gücü ve inandırıcılığıyla bu topluluklara desteği olan sözler vermesi gerekiyor.

1613710cookie-checkL. AMERİKA´DAN… Obama ve Latinler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.