L. AMERİKA’DAN… Zenginin malı

Latin Amerika’nın en zengin adamı Meksikalı Carlos Slim, Eylül ayında Latin Amerika için çalışan bir sağlık fonuna tam 500 milyon dolarlık bir yardım yaptı. Dünyanın en zengin işadamları listesinde Bill Gates’in yerini sarstığı söylenen ve komunikasyon alanında  büyüyen Slim, sadece geçen yıl servetine tam 6 milyar dolar ekledi.

Merrill Lynch ve Capgemini araştırma şirketleri tarafından yapılan ‘2007 Dünya Zenginleri’ raporuna göre, Latin Amerikalı yatırımcıların, servetlerinin sadece %3ünü yardım kurumlarına verdiği bildirildi.Yine aynı rapor Asyalı zenginlerin %12, Ortadoğuluların ve Amerikalıların %8 ve Avrupalıların %5 yardım yaptığını söylüyor.

Medya da çıkan son haberlere göre, Carlos Slim’in 60 milyar dolarla  dünyanın en zengin adamı olduğunu bildiriyor. Ancak yaptığı yardımların Bill Gates’den daha az oluşu, Slim’in bir çok kurum ve kuruluş tarafından,  sosyal sorumluluğunun eleştirilmesine sebep oluyor. Zaten 2007 anketi de özel olarak bir isim vermiyor ancak yapılması gereken yardımın çok az olduğunun bir kez daha altını çiziyor ve Latin Amerika’da yıllık kazançlari 1 milyon dolar ve üzerinde olan şahıs şirketlerinin geçen yıl ülkelerinin büyümesine %23 lük bir katkıda bulunduğunu da vurguluyor.

Ülkelerinin ekonomik büyümesine Afrikalı yatırımcıların %14, Asyalıların %10.5. Orta doğuluların %11.7 olarak katkıda bulunduğunu bildiren raporda, tüm bu zengin insanlar dünya ortalamasında ülkelerine 11.4 bir ekonomik büyüme getiriyor. Bu arada dünya nüfusunda  %8.3 lük Latin Amerika’da ise %10.2 lik bir zengin artışı görülüyor.
 
Geçen yıl, Latin Amerika’da zenginlerin sadece % 3ü  yeni yatırımlarını sosyal sorumluluklarını göz önünde bulundurarak yaptılar. Bu oranlar Avrupa’da 6, ABD’de ve Ortadogu’da 8, Asya’da 14’e varıyor. Araştırma şirketinin yorumuna gore, raporda Latin Amerika yüzdesinin bu kadar düşük oluşu Latin Amerikalı zenginlerin ellerinin daha sıkı olmasından değil, daha çok rüsvet ve vergi kaçırma gibi skandallara kurban olmamak üzere yaptıkları anonim yardımlardan kaynaklanıyor.

John Hopkins Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi’nden araştırmacı Wojtek Sokolowski, karşılaştırılması yapılan 36 ülke zenginleri arasında aslında Latin Amerikalıların çok daha yardımsever olduğu inancında; “ ABD’de sosyal kurumlara ne kadar yardım ederseniz, sosyal statünüz o kadar önem kazanır, ancak Latin Amerika’da böyle birşey yok.” diyor.

Aslında yardım ve yardımlaşma geleneği olan tüm Latinler, küçük boyutta yardımları birbirlerinden esirgemese de işin boyutu büyüdüğünde, Latin Amerikalı zenginlerin çoğu parasını bir yardım kuruluşuna vermektense çocuklarına bırakmayı tercih ediyor. Zaten de, zengin baba parasını çocukları yerine herhangi bir kuruma bırakmışsa, onaylanan değil aksine eleştirilen bir durum ortaya çıkıyor.
 
Rüşvet ve vergi kaçırma suçlamalarının yanında, bir de ‘fidye için adam kaçırma’ geleneği olan Latin ülkelerinde, belki de zenginliği çok vurgulamamak Latin iş adamları için daha güvenli, ancak çoğu gelişmekte olan ülkelerden oluşan Latin Amerika’nın bu yardımlara kesinlikle gereksinimi var. Bu yüzden Latin zenginlerin kazandıkları paraları yurt dışına yollayarak ülkelerini daha yoksul bir konuma sokmaktansa, belki bir hayır yapma geleneği başlatarak ülkelerinde birer kahramana dönüşmeleri , hem insanlarının hem ülkelerinin hem de kendilerinin hayrına olacak.

1613650cookie-checkL. AMERİKA’DAN… Zenginin malı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.