Ölü sayısının artmasından korkuluyor

Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, ölü sayısının giderek arttığı, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 300’ü geçtiği kaydedildi.

Depremden 400 bin kadar kişinin etkilendiğinin sanıldığı ifade edilirken, en fazla hasarın başkent Santiago’nun yaklaşık 400 km güneyindeki Concepcion kenti çevresinde olduğu açıklandı.

Yerel bir televizyon kanalı da depremin en çok hissedildiği Concepcion kentinde, 15 katlı bir binanın çöktüğünü, yollarda çatlaklar oluştuğunu duyurdu.

Bölgeden gelen haberlerde, binaların yandığı ve köprülerin yıkıldığı da bildiriliyor.

Devlet Başkanı Bachelet, ülkeyi sarsan depremin ardından afet durumu ilan edildiğini açıkladı. Depremden sonra oluşan tsunami ülkenin güney kesimindeki Talcahuano limanını vurdu.

Limandaki tekne ve konteynırların çevreye dağıldığı ve limana açılan caddelerin sular altında kaldığını gösteren görüntüler bölgesel televizyon kanallarında yayınlandı.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, kıyı kenti Talcahuano’ya vuran dalgalar 2,34 metreydi.
Bu arada, Brezilya ve Peru’daki havayolları yetkilileri, ülkenin başkenti Santiago’daki uluslararası havaalanının kapatıldığını ve yeni bir duyuruya kadar tüm uçuşların iptal edildiğini söyledi.

Yerel televizyonlar, 8.8 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne 320 kilometre mesafede olan başkent Santiago’nun merkezindeki tarihi binaların zarar gördüğünü duyurdu.

Depremden sonra insanların sokakları doldurduğu, birbirlerine sarılarak ağladıkları, Santiago’nun bazı bölümlerinde elektrik kesintisinin olduğu bildiriliyor.

Yetkililer, Şili’nin orta kesimlerine çok büyük zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binaların yıkıldığını, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini söyleyerek, depremin verdiği hasarın boyutunu tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti.

Bu arada Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin merkez üssünün Santiago’nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, depremin yerin 35 kilometre altında meydana geldiğini duyurdu. Depremin Arjantin’den de hissedildiği bildirildi.

Kurum, 90 saniye süren depremin ardından geçen 2.5 saatlik süre içinde, 5’i 6’nın üzerinde olmak üzere 11 artçı şok kaydedildiğini duyurdu.

120 SANTİMETRE BÜYÜKLÜĞÜNDE DALGALAR

Depremin ardından Japonya’nın kuzey kıyısına 120 santimetre büyüklüğünde dalgalar vurdu.

Japonya Meteoroloji Kurumu, 90 santimetrelik ilk gelgitten sonra Kuji limanına bu sabah 120 cm büyüklüğünde dalgaların ulaştığını duyurdu.

Kurum daha önce yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 santimetre büyüklüğündeki ilk dalgaların Ogasawara adalarına ulaştığını, ancak herhangi bir zarara yol açmadığını belirtmişti.

Kuzeydeki 320 bin kişinin tahliyesini isteyen yetkililer, Büyük Okyanus kıyılarını büyüklüğü 3 metreden fazla dalgaların vurma olasılığı olduğunu bildiriyor.

DEV DALGALAR KIYIYA 20 DAKİKA SONRA VURDU

Şili’deki depremin ardından dev dalgaların kıyıdaki yerleşim yerlerini yaklaşık 20 dakika sonra vurduğu bildirildi.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamada, kıyı kenti Talcahuano’ya vuran dalgaların 2,34 metre büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Açıklamada, Talcahuano’nun dışında kıyıdaki 10 yerleşim yerine de dev dalgaların ulaştığı duyuruldu.

Filipinler de tsunami tehlikesi nedeniyle sahil kesiminde yer alan 19 bölgenin tehlikeli olduğunu ve bu bölgelerde halkın yüksek kesimlere çıkması gerektiğini bildirdi.

Tsunami dalgalarının Rusya’nın Kamçakta yarımadasını da vurduğu bildirildi.

Sahalin Tsunami Merkezi’nden yapılan açıklamada, Şili’deki büyük depremden yaklaşık 24 saat sonra depremin yol açtığı dalgaların Rusya’nın en doğusundaki Kamçatka yarımadasına ulaştığı ve boyunun 0.8 metre olduğu belirtildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın Kamçatka’daki yetkilileri, küçük dalgaların zarara yol açmayacağının görülmesi üzerine tsunami alarmının kaldırıldığını söyledi.

ABD VE AB YARDIM İÇİN HAZIR

ABD ve AB ülkeye yardıma hazır olduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Megan Mattson, Şili’deki yetkililerle temasa geçerek yardım önerdiklerini belirtti. Mattson, ülkede ikamet eden veya ülkeyi ziyaret eden ABD vatandaşlarının sağlık durumu hakkında ise şu anda bir bilgisi olmadığını söyledi.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNDE HAFİF HASAR MEYDANA GELDİ
Depremde Türkiye’nin Santiago büyükelçiliği binasında hafif derecede maddi hasar oluştuğu öğrenildi.

Ülkede herhangi bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği yönünde ise şu ana kadar bilgi bulunmuyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, AA’ya verdiği bilgide, başkent Santiago ve çevresinde yaklaşık 200 kadar Türk vatandaşının yaşadığını belirterek, ülkedeki iletişim kanallarında yaşanan sorun nedeniyle bu kişilerin hepsine ulaşılamadığını, ancak şu ana kadar kendilerine Türk vatandaşlarından herhangi bir kayba dair bilginin ulaşmadığını kaydetti.
Özügergin, büyükelçilik ve ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü, depremin büyükelçilik civarında da hissedildiğini, elçilik binasında hafif derecede maddi hasar oluştuğunu bildirdi.

TÜRK KIZILAYI YARDIMA HAZIR

Türk Kızılayı, iletişime geçtiği Şili Kızılhaç yetkililerine, yaşanan depremle ilgili gerekli yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şili’deki depremin ardından Kızılay Afet Operasyon Merkezinde acil olarak kriz masası oluşturdu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Şili resmi makamları ve Şili Kızılhaçı ile iletişime geçen Türk Kızılayı, Türk halkının geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bölgede gerçekleştirilecek ihtiyaç tespitinin ardından Türk Kızılayının Şili’ye yönelik gerekli yardımı yapmaya hazır olduğu, Şili Kızılhaçı yetkililerine bildirildi.

GOOGLE’DAN YARDIM: “KİŞİ BULUCU”

Arama motoru Google, Şili’de meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremden sonra yakınlarından haber almak isteyenlere yardım etmek için geliştirdiği programı internet kullanıcılarının hizmetine sundu.

Depremde yakınlarını kaybedenlere yardım için geliştirilen “Person Finder: Chile Earthquake” (Kişi bulucu: Şili’deki deprem) isimli program İngilizce ve İspanyolca hizmet veriyor. Program sayesinde kayıp kişinin adı yazıldığında, bu kişi hakkında, varsa, bilgi alınabiliyor veya siteye girip kayıp kişilerle ilgili bilgiler eklenebiliyor.

1235550cookie-checkÖlü sayısının artmasından korkuluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.