Laiklik sloganlarını kongrede yanıtladı

Sloganı eleştiren Erdoğan, Anayasa’daki “Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir” ilkesinin hatırlatarak bunların hepsinin bir arada olması gerektiğini söyledi.


Erdoğan, Ecevit’in cenazesinin ardından, AKP İkinci Büyük Kongresi’nin yapıldığı ASKİ Spor Salonu’na eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte geldi. Erdoğan’dan önce salona gelen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, partililerden büyük ilgi gördü. “Türkiye’nin Lideri” anonsuyla salona giren Erdoğan’a da partililer tarafından uzun süre tezahüratta bulunuldu. Erdoğan, bir süre kongreye katılan yabancı ülke ve kuruluş temsilcilerinin konuşmalarını dinledikten sonra, delegelere ve partililere hitap etti.


MAÇ SLOGANI GİBİ


Başbakan Erdoğan, ağırlıkla partisinin siyasal kimliği ve hükümet çalışmalarının anlatımından oluşan uzun konuşma metninin dışına güncel tartışmalar nedeniyle birkaç kez çıktı. Ecevit’in cenazesinde protesto için atılan “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” sloganına yanıt veren Erdoğan, şöyle dedi:


“Son günlerde ‘Türkiye Laiktir Laik Kalacak’ diyorlar. Bunu kime söylüyorsun. Bu işin kavgasını mücadelesini yapanlara söylüyorsun. Bunu adeta maçlardaki sloganlar gibi bağırıp çağıranlar var. Hele hele siyasi partiler bunun üzerinden rant bekliyor aldanıyor. Yapabiliyorsan şunu yap. Türkiye laiktir, Türkiye demokratiktir, Türkiye sosyaldir, Türkiye bir hukuk devletidir. Bunun bir tanesi eksik kalırsa Türkiye Cumhuriyet devlet olma yolunda eksiktir.”


Ülkeye gelmiş geçmiş hizmeti geçen tüm siyaset ve devlet adamlarına teşekkür eden Erdoğan, “Bu vesileyle 68 yıl önce aramızdan ayrılman cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bugün toprağa verdiğimiz Bülent Ecevit’i saygıyla anıyoruz” dedi.


301’DE ÖNERİLERE AÇIĞIZ


Başbakan Erdoğan, 301. madde tartışmasına değinirken de yasada maddeyi oluştururken AB ülkelerindeki metinleri esas almaya çalıştıklarını belirtti. Erdoğan, “Onlar Polonya milleti, İtalyan milleti diyor, biz de Türklük diyoruz, fark bu” dedi. Erdoğan, bu konuda yapılacak değişikliklerle ilgili sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiklerini, değişiklik tekliflerini istediklerini belirtirken de demokratik bir Türkiye’yi inşa ettirmek istediklerini söyledi.


ŞİİR OKUTANLARI HAPİSTE ÇÜRÜTEN CHP ZİHNİYETİ


Erdoğan, isim vermeden “anamuhalefet” diye niteleyerek CHP’ye de “Zaman zaman anamuhalefet takılıp kalıyor. Anamuhalefetin öyle çamur atmasına bakmayın biz onların devr-i iktidarlarını da gördük. Şiir okuyanları hapislerde çürüttüklerini biliriz. Milletimiz de bildiği için onları ellerinin tersiyle itti” diye eleştirdi.


KIBRIS’I İÇ POLİTİKA MALZEMESİ YAPTIRMAYIZ


Erdoğan, Kıbrıs’la ilgili gelinen süreçte Türkiye’nin bir rüşvet vermesinin söz konusu olmadığını, 1974’ü de ondan öncesini de unutmadıklarını belirtti. Bu aşamada, gelip birilerinin ‘şunu verin bunu verin’ diyemeyeceklerini kaydeden Erdoğan, KKTC’ye uygulanan ambargo kalkmadıkça liman ve havaalanlarının açılmayacağını yineledi.


Kıbrıs’ı iç politika malzemesi yapmaya çalışanlar olduğunu belirten Erdoğan, “Kalkıp da hangi yüzle Kuzey Kıbrıs peşkeş çekildi, şöyle oldu, böyle oldu diyorsunuz. İnsaf. Bize çıkıp bir tane belge göster. Gösteremezler. Rahatız. Bizim için Türkiye neyse Kıbrıs’ta odur” diye konuştu.


ABD’YE IRAK ELEŞTİRİSİ


Başbakan Erdoğan, Irak’ta durumun kötüye gittiğini her gün 60 kişinin hayatını kaybettiğini Türkiye’nin de savaş için gitmemesine rağmen çok sayıda kayıp verdiğini belirtirken ABD’ye eleştiriler yöneltti. Erdoğan, “Hani çözecektik, hani buraya barış için gelmiştik, biz bu konuda Amerika’yı defatle uyardık. Ne yazık ki ‘düzeldi, düzelecek’, hep söylüyorlar ama çözüm yok. Şimdi bölücü terör örgütüne yönelik temsilcileri belirledik ama uzun süreli beklemeye tahammülümüz yok. Ümit ederim ki kısa sürerde netice alınır” dedi. Başbakan Erdoğan, İsrail’i de, “Zerre kadar insanlık taşıyorsak o çocuklara, kadınlara o bombaların atılması, kusura bakmasınlar, insanlıktan nasibini almış olanların yapacağı iş değildir. ‘Güç bende, öyleyse her şeyi yaparım’, bu iş değildir. Bu terörü teşvik eder, barışı değil. Ondan sonra ‘ben barış istiyorum’ diyemezsin, sonra da kimseyi inandıramazsın” sözleriyle eleştirdi.


ORTA YOL PARTİSİ


Erdoğan, kendilerinden önce, “Küçük olsun, benim olsun” diyenlerin siyaseti dar alana hapsettiklerini, kabile, hizip, bölge siyasetinden medet umduklarını söyledi, kendilerinin ise “Büyük olsun, milletin olsun, Türkiye’nin olsun” diye yola çıktıklarını belirten Erdoğan, Türkiye’nin dil, din, ırk, bölge, düşünce ve cinsiyet ayırt etmeksizin tüm vatandaşlarıyla barışık bir toplum olmasını hedeflediklerini söyledi. Geçmişteki yanlışlardan herkesin nasibini aldığını belirten Erdoğan Türkiye’nin aydınlık bir yolda olduğunu söylerken, “Birlik ve bütünlüğümüze yönelik tehditler bugün yok mu. Elbette var. Elbette devletimiz hukuk içinde kalarak vatanımızı, milletimizi, başardığımızı müdafaa edecektir. Cumhuriyetimizin temel niteliklerini koruyacaktır. Bölücü terörle de aşırı uçlarla da sonuna kadar mücadele edecektir. Bunun için gerekli imkan ve kabiliyetlere sahiptir” dedi.


“Aşırı uçlar doğdu, küskünler doğdu. Arabaların arkasına ya da bazı mahfillere ‘Ya sev ya terket’ diyenler oldu. Devletin yani milletin malını keyfince taraftarlarına verenler oldu. Ama artık Türkiye oralardan çok uzaklaşmıştır diyen Erdoğan, gelinen noktada partisinin kimliği ve yaklaşımlarıyla ilgili de şu mesajları verdi:


“.Buradan bir kez daha ilan ediyorum milletimizin taleplerinden, vicdanlarından çıkan AKP bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da toplumsal merkeze yaslanarak siyaset üretecek, geçmişten ders alarak hiçbir uca savrulmayacaktır.”


.AKP uçlar ve aşırılıklar yerine orta yolu önermektedir.


.AKP her türlü köktenciliği aşırılığı, radikalizmi, toplum mühendisliğini reddeder, orta yol, uzlaşma ve itidali esas alır. AKP dine dayalı ya da din eksenli bir parti değildir.


.AKP kimlik siyaseti yerine, kimlikli siyaseti vurgular.


PROVAKASYON UYARISI


Erdoğan, partililere yeni bir sürece girildiği, bu süreçte nasıl çalışılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Erdoğan, “önümüzde bir yıl var. Bu sürede cumhurbaşkanlığı seçimi var arkasından genel siçemler var. Duramayız. Yan gelip yatamayız. Çok çalışacağız. Çünkü bu yapılanların çoğunluğunu halkımız bilmiyor. Örgütümüz olarak il ilçe sandık görevlileriyle birlikte yaptıklarımızı halkımıza siz anlatacaksınız” dedi. Erdoğan, süreçle ilgili provakasyon uyarısı da yaparak, “Hepimiz müteyakkız olmalıyız. Biz hiçbir provokasyona alet olmadık olmayacağız” dedi.


Erdoğan, iki saat 10 dakika süren konuşması sırasında hükümet çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulundu.


Kongrede seçimlere geçilirken, genel başkanlık için Erdoğan’a rakip çıkmadı. Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) için Erdoğan’ın listesi beklenirken, liste dışında yalnızca Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay’ın adaylık başvurusunda bulunduğu gözlendi. ANKA

1035270cookie-checkLaiklik sloganlarını kongrede yanıtladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.