İlaçlarda ‘helal’ tartışması gündemde

Din Adamları ilaçların “helal” sertifikası alan firmalar tarafından üretilmesi gerektiğini ileri sürerken doktorlar buna karşı çıkıyor. Din Adamları Konseyi geçtiğimiz günlerde piyasadaki ilaçların çoğunun “helal” sertifikası olmadığını söyleyerek, Hükümeti bu konuda önlem almaya çağırdı. Müslüman halkın helal sertifikası almış ilaçları kullanmalarının sağlanması çağrısına Tabip Odasından bir cevap geldi. Tabip Odası yaptığı basın toplantısında Din Adamları Konseyi’ni bu çağrıdan ve halkın dikkatini bu olayla çekmesinden dolayı eleştirdi.

Tabip Odası Eczacılık Bölümü Başkanı Masfar ilaç prospektuslarının ilaçların bileşimleri, yan etkileri gibi bilgileri içermesinin yanında helal olup olmadıklarına dair bir bilgi içermediğini ve doktorların bunu gözeterek ilaç veremeyecekerini ifade ediyor. Bunun yanında Tabip Odası, doktorların zaman zaman hastalardan gelen bu tür taleplerle karşılaştıklarını,illada helal ilaç almak istediklerini , ancak bu olayın sertifika almaya dönüştürülmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Zaman zaman kritik durumdaki hastaların domuz ürünü içeren ilaçları almak istememeleri nedeniyle hayatlarının tehlikeye girdiğini ifade eden Masfar bu yüzden hayati tehlikesi olan müslüman hastaların helal olmasa da ilaçları kullanmasına dini açıdan izin verilmesi gerektiğine işaret ediyor..

Bunun yanında Din Adamları Konseyi, ülkenin dünyanın en kalabalık müslüman ülkesi olduğu göz önünde tutularak halkın bu konuda doğru bilgiye ulaşma hakkının olduğu ve bunun da hükümet tarafından sağlanması gerektiğini iddia ediyor. İlaç firmalarının ilaçları ucuza üretmek dışında bir kaygıları olmadığını ama Ulema Konseyinin halkın yararını gözeterek “helal“içerikli ilaçlar üretilmesini sağlamak ve bu firmaları sertifikalandırmak konusunda ısrarlı olduklarını ifade ediyor. Ayrıca Allah’ın, kullarının helâl ürünler kullanmaları konusunda emirleri olduğunu, çok kritik durumlar dışında buna uymak gerektiği tedavi için tek çarenin de ilaçlar olmadığını ifade eden Konsey yayınladığı raporda 22 ilaç firmasından yalnızca 5’inin helâl sertifikası aldığına bu sayısının artırılması gerekliliğine işaret ediyor. Ayrıca hükümetin ilaç firmalarını “helal” olmayan ilaçlara alternatif olacak ilaçlar konusunda araştırma yapmaya teşvik etmesi gerektiğini de ısrarla vurguluyor.

Endonezya’da bir yandan hastalıkların tedavisinde dini inancın önemine ilişkin bu tartışma devam ederken Jakarta Vali Yardımcısı yaptığı açıklama kimliklerden din bölümün kaldırılması gerektiğini ifade etti. Din ve inanç kişisel konulardır diyen Vali Yardımcısı Ahok, dünyanın bir çok ülkesi gibi bir islam ülkesi olan Malezya da bile kimliklerde din bölümü yer almazken Endonezya’nın bu uygulamayı sürdürmesinin gereksiz olduğunu öne sürerek bunu kaldırmanın zamanının geldiğini ifade etti.

[email protected]

1557450cookie-checkİlaçlarda ‘helal’ tartışması gündemde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.