‘Lambdaistanbul kapatılmadı’

Türkiye’de farklı cinsel tercihi olanlara yönelik nefrete karşı mücadele eden Lambdaistanbul’un varlığı Türkiye demokrasisi için oldukca önemliydi…

İki senedir süren Lambdaistanbul Derneği Davası sonuçlandı. Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen dava, Savcılık Makamının, “Kamu adına davanın ret edilmesi talebini” dile getirmesi ve Mahkemenin de onaylaması ile dava süreci kapandı.

Lambdaistanbul.org’ta yer alan kapatma davası ile ilgili genel sorular ve yanıtları şöyle:

– Türkiye’deki diğer LGBTT dernekleri hakkında neden dava açılmadı?
– Diğer dernekler hakkında da bulundukları şehirlerin Valilikleri, aynı gerekçe ile Savcılığa başvurmuştu. Fakat hukuki süreç diğer derneklerde farklı işledi ve Valiliklerin başvurusuna rağmen dava açılmadı. Böyle çelişkili hukuki süreçlerle karşılaşıyor olmamız ise, derneklerin kapatılması hakkında dava açılıp açılmayacağına karar veren savcıların farklı bakış açılarına sahip olmalarından kaynaklanıyor. Türkiye’de yasalarda ne eşcinsellik ne de transseksüellik suç değil. Ancak LGBTT bireylerin diğer bireylerle eşit haklara sahip olduğunu ve uğradıkları ayrımcılıkların cezalandırılması gerektiğini söyleyen yasa maddeleri de yok. Yasalar böyle olunca, hakkımızda verilen kararlar dava dosyası kimin elindeyse, ona göre farklı sonuçlanabilir. Örgütlenme hakkımız yasalar tarafından güvence altına alınmış olsaydı, Lambdaistanbul’a kapatma davasına bakan hakim örgütlenmemizin genel ahlaka aykırı olduğu argümanıyla hakkımızda kapatma kararı veremezdi.

– Sahi nasıl bir karar bu, ne yazıyor karar metninde?

– Türk toplumu ataerkil olduğu için, konuyla ilgili bir istatistik bulunmasa da, toplumun genelinin eşcinselliği yadırgadığı, zaten eşcinsellerin de metropollerde küçük bir grup olarak bulundukları için, örgütlenme taleplerinin önemli olmadığı ifade ediliyor karar metninde. Yani hem hukuksal hem de bilimsel olarak içeriği yanlış bir karar.

– Peki şimdi Lambdaistanbul kapalı mı? Kafam karıştı. Hem kapatma kararı verildi deniyor, hem de zaman zaman Lambdaistanbul’un etkinlikleri ile karşılaşıyoruz…

– Lambdaistanbul hakkında yerel mahkeme tarafından kapatma kararı verildi, ama dernek olarak bu kararı temyiz ederek Yargıtay’a başvurduk. Böylece karar henüz geçerli değil. Dolayısıyla Lambdaistanbul faaliyetlerine yasal bir şekilde devam ediyor.

– Yargıtay kararı bozmuş diye duyduk. Bu iyi bir haber değil mi?
– Evet, Yargıtay kararı onaylamadı, kararını değerlendirmesi için yerel mahkemeye geri gönderdi. Ancak Yargıtay’ın kararında derneğimizin ancak eşcinselliği teşvik edersek kapatılabileceği yazıyor ve yerel mahkemede görülen dava dosyasında eşcinselliği teşvik ettiğimize dair bir ibare olmadığından, kapatılmamamız gerektiğini söylüyor. Bu da dava sürecine yeni bir boyut katıyor. Nasıl ki yerel mahkemenin kararındaki “genel ahlaka aykırılığın” ne demek olduğu belli değilken, aynı şekilde “eşcinselliği teşvik etmenin” ne demek olduğu da belli değil. Sonuçta biz kimliğimizle barışık, mutlu yaşamlar sürmek için, sorunlarımızı çözmek ve dayanışmak için örgütleniyoruz. Örgütlenirken bütün LGBTT bireylere “ne yanlış, ne de yalnızsınız” diye sesleniyoruz. Bizim örgütlenmemizin amacı insanların heteroseksüel rolü yaparak yaşamak zorunda kalmamalarını sağlamak. Bizleri genel ahlaka aykırı gören bir bakış açısı, bizatihi varoluşumuzu eşcinselliğe teşvik olarak değerlendirebilir. Kimse kimsenin cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştiremeyeceğine göre, “eşcinselliği teşvik” diye bir kavram üretilmiş olması, bizce endişe verici bir durum.

– Peki şimdi ne olacak?
– Yargıtay’ın kararı yerel mahkemeye geldi ve yerel mahkeme de bir sonraki duruşma için 30 Nisan tarihini belirledi. Duruşma 30 Nisan’da saat 09:50’de Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Şu ana kadar olduğu gibi davayı takip edeceğiz, ahlaksız olduğumuz veya eşcinselliği teşvik ettiğimiz iddialarına karşı hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz.

– Bu süreçte Lambdaistanbul’a nasıl destek bekliyorsunuz?
– Hukuki süreç hakkında çevrenizdeki insanları bilgilendirerek ve dava günleri mahkemenin önüne gelip hep beraber derneğimize sahip çıkarak yürüttüğümüz hukuk mücadelesine destek olabilirsiniz. Ayrıca bu metni tanıdığınız herkese ileterek Lambdaistanbul’a kapatma davası hakkında daha fazla kişinin haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

AÇIK GAZETE: Lambdaistanbul’un kapatılma davasını kınayarak bu davayı “özgürce örgütlenme ve düşüncesini ifade etme hakkı”na bir saldırı olarak yorumluyor. Okurlarımız destek mesajlarını [email protected] adresine gönderebilir…

732210cookie-check‘Lambdaistanbul kapatılmadı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.