Lübnan’da UNIFIL’e saldırı

İsrail sınırı yakınlarındaki patlamada, 3 İspanyol vatandaşı ile İspanyol ordusunda görev yapan 3 Kolombiyalı’nın hayatını kaybettiği belirtildi.

Lübnan yetkilileri, patlamaya uzaktan kumandalı bir bombanın neden olduğunu tahmin ederken, Lübnan Dışişleri Bakan vekili Tarık Metri, bunu ülkenin ulusal çıkarlarını hedef alan bir terörist saldırı olarak niteledi.

Olaydan kimin sorumlu olduğu belirsizliğini korurken, bazı radikal grupların son zamanlarda barış gücü askerlerine yönelik saldırı tehdidinde bulunduğuna dikkat çekti.

Beyrut’ta yayımlanan Daily Star gazetesinden Rami Khoury, şüpheli sayısının birden fazla olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu trajik, canice saldırı kesinlikle sürpriz olmadı. Saldırı düzenlenebileceği yönünde endişeler, uyarılar vardı. UNIFIL alarmdaydı. Kuzey Lübnan’daki grup Feth-ül İslam, Birleşmiş Milletler güçlerini tehdit etmişti. El Kaide benzeri örgütler, UNIFIL’den potansiyel hedef olarak söz etmişti. Ortadoğu’da devletlerle ilintili ya da ilintisiz, olağan şüpheli gruplar var. Birleşmiş Milletler’i sevmeyen, Lübnan’da kargaşa yaratmak isteyenler var.”

Rami Khoury, saldırıyı derhal kınayan Hizbullah’ın üzerinde herhangi bir kuşku bulunmadığını da dbelirterek, “Hizbullah’ın bu saldırıyla ilişkisi olamaz. Hizbullah başından beri, UNIFIL ve Lübnan ordusunun Lübnan’ın güneyine sevkedilmesini kabul etti. Kendi stratejisini buna uygun olarak ayarladı. Böyle bir eylemden çıkarları yok” dedi.

Daily Star gazetesi yazarı, bir yıl önce bölgeye sevk edilen UNIFIL’in başarılı olup olmadığını ise şöyle değerlendirdi:

“Güneyde 10 binden fazla askerleri var. Lübnan ordusuyla birlikte varlıkları, başarılı ve önemli olarak görülüyor. Ama görebildiğimiz kadarıyla sorun, görev tanımlarının net olarak yapılmamış olması. Bu askerler, bir çatışma için orada bulunmuyor, en azından şu aşamada. Cinayetlerin ardından bu değişebilir. Aylardır böyle bir saldırıdan korkuluyor, an meselesi olarak görülüyordu. Şimdi asıl soru; Birleşmiş Milletler’in ve burada askeri bulunan ülkelerin görevlerini yeniden tanımlayıp tanımlamayacakları olacak. Bu tür saldırıların gelecekte de yaşanmasını önlemek için farklı ülkelerden, farklı askeri kültürlerden oluşan askerlerin başındaki komuta yapısının daha net tanımlanması gerek.” (BBC)

BASINDA SALDIRI

The Independent’ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, saldırıyı şöyle değerlendirdi.

“El Kaide bağlantılı Sünni grupların böyle bir saldırı yapması bekleniyordu… BM askerleri, daha önce İsrail’in, güney Lübnan’daki İsrail yanlısı gerillaların, zaman zaman da Hizbullah ya da Filistinli militanların saldırısına uğramıştı. Ancak Hizbullah barış gücü askerlerini korumaya büyük özen gösteriyordu.

Zira böyle bir saldırı sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nin, saldırıyı İran destekli Hizbullah’ın yaptığı şeklinde yanlış bir suçlaması ile karşı karşıya kalacaklarını biliyorlardı.

Hatta, Fransız, İspanyol ve İtalyan büyükelçiliklerinden istihbarat elemanları, üç hafta önce Sidon’da Hizbullah yetkilileri ile biraraya gelmiş, kendilerinden uluslararası gücü korumalarını istemişlerdi. Hizbullah bu isteği kabul etti. Ancak El Kaide bağlantılı grupların, bir saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulundu.”

1153310cookie-checkLübnan’da UNIFIL’e saldırı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.