Liseli gençler Likya orkidesi için seferber oldu

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen festivalde, dünyada yalnızca Kaş’ta yayılış gösteren ve ciddi oranda yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan Likya Kaş Orkidesi (Ophrys lycia) için başlatılan koruma çalışmaları tanıtıldı. Liseli öğrenciler, festival boyunca Likya Orkideleri hakkında bilgiler içeren afiş broşürlerle donatarak, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin bu nadide bitki hakkında bilgi sahibi olmalarına katkıda bulundular.

DÜNYADA YALNIZCA KAŞ’TA YETİŞİYOR

Dünyada yalnızca Kaş ilçesinde yayılış gösteren ve nesli ciddi tehdit altında olan Likya Kaş Orkidesi’ni (Ophrys lycia) koruma çalışmaları devam ediyor. Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen projeye, Kaş Kaymakamlığı, Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğü de destek veriyor. TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında, Likya Kaş Orkidesi’nin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen proje kapsamında tür üzerindeki çevre duyarlılığının arttırılması için 16. Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali’nde dağıtılmak üzere afiş ve broşürler hazırlandı.

LİSELİ GENÇLER SEFERBER OLDU

Tür üzerindeki tehdit faktörlerinin ve koruma gerekliliklerinin Türkçe ve İngilizce olarak aktarıldığı afiş ve broşürler Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla, İsmet Köroğlu Anadolu Lisesi ve Kaş Lisesi öğrencileri tarafından dağıtıldı. İsmet Köroğlu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Recep Madenci’nin koordine ettiği çalışmada, Şeyma Karakaya, Batuhan Yağcı, Tayfun Gökçül, Eylül Kocasarı, Ömer Polat, Şafak Duman, Emine Gül Kahrıman isimli öğrenciler görev aldı.

ACİL KORUMA EYLEMİ GEREKTİRİYOR

Proje yürütücüsü Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, 2013 yılı arazi çalışmalarından elde edilen verilere göre türün yeryüzünde son birkaç yüz adet bireyinin kaldığını ve Antalya’da yayılış gösteren bitkiler arasında en acil koruma eylemi gerektiren bitki türünün Likya Kaş Orkidesi olduğunu söyledi.

İNSAN KAYNAKLI TAHRİBAT

Yapılan koruma çalışmalarının devamlılığının ve türün gelecek nesillere aktarımının sağlanmasının, ancak yöre halkı tarafından türün tanınması ve gerekli duyarlılığının gösterilmesi ile mümkün olacağına dikkat çeken Deniz, proje kapsamındaki çalışmaların önümüzdeki yıl da süreceğini söyledi. Türe ait habitatlarda yaşanan insan kaynaklı tahribatın bitkinin mevcut ve gelecek nesillerinin korunması gerekliliğini ortaya koyduğuna işaret eden Deniz, “aksi takdirde tür yakın gelecekte yok olacak” diye konuştu.

ORKİDELERİN KORUNMASI İÇİN DOKUZ UZMAN ÇALIŞIYOR

Yöre halkının da yakın ilgi gösterdiği projede, taksonomi, ekoloji, vejetasyon, koruma biyolojisi, doğa eğitimi, mikrofungus türleri, harita sayısallaştırma, orman planlama ve arazi çalışmaları gibi konularda uzman dokuz araştırmacı görev alıyor.

Likya orkidesi detay, fotoğraf İ. Gökhan Deniz

Likya orkidesi detay, fotoğraf İ. Gökhan Deniz

Liseli gençler orkideler için seferber oldular

Liseli gençler, prpje yürütücüsü deniz ile festival bünyesinde açılan standda (1)

Öğrenciler koruma projesi ve Likya orkidesi hakkında broşür dağıttı (1)

Öğrenciler koruma projesi ve likya orkidesi hakkında broşür dağıttı (2)

1552150cookie-checkLiseli gençler Likya orkidesi için seferber oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.