Ülkesinde suç işleyene göçmenlik yok

Hükümet, yeni vatandaş olacakların vatandaşlığını kabul etmeden once geldikleri, ya da başka ülkelerde suç işleyip işlemediklerini kontrol edecek. Hükümete bağlı olarak çalışan Ulusal Güvenlik Komitesi, terörle ilişkili kişilerin vatandaş olmalarını zorlaştıracak ve tesbit edildiklerinde kolaca sınır dışı edilmelerini sağlayacak yollar üzerinde çalışıyor. Bu yönde alınacak tedbirlerin yakında açıklanması bekleniyor.

Şu anda uygulanan yasalara göre sürekli oturma izni için vize başvurusu yapanlar uluslararası polis kontrolünden geçiyor. Ancak iki yıl sonra vatandaşlığa başvurduklarında herhangi bir kontrol olmuyor.

Vatandaşlığa başvuranların, Avustralya’da oturma iznine sahip oldukları sürede yaptıkları yurtdışı seyahatler ve bu süre içinde yurt dışında bir suç işlemiş olma ihtimalleri bulunuyor. Bu kontrollerde olumsuz bir nokta bulunduğu takdirde, başvuru sahibinin vatandaş olma başvurusu reddedilebilecek. Alınacak tedbirler arasında, vastandaşlığa geçmek için bekleme süresinin 2 yıldan 3 ya da 4 yıla çıkarılması olabileceği kaydediliyor.

İlgililer, güvenlik gerekçesiyle sürekli oturma vizesinin iptal edilebileceğine, vatandaşlık hakkı aldıktan sonra bir terör şüphelisinin sınır dışı edilme imkanının oldukça güç olacağını dikkate alıyor. Eğer bir kişi, geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkmışsa, sınır dışı edilmek için ülke bulunamıyor. Maliye Bakanı Costello, geçen hafta hem Avustralya, hem başka ülke vatandaşı olanların, Avustralya vatandaşlık gereklerini yerine getirmek istememeleri halinde vatandaşı oldukları diğer ülkeye geri dönmeye zorlanabileceğini söyledi.

Bekleme süresinin uzatılması, bu arada güvenlik birimlerinin dikkatini çekebilecek bir sakıncanın ortaya çıkması fırsatı verebilecek. 

 

1113550cookie-checkÜlkesinde suç işleyene göçmenlik yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.