Lüksemburg’da AB-Rio Grubu toplantısı

AB Konseyi Başkanı ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn toplantı sonrasında yapılan basın toplantısında “Avrupa, Latin Amerika’nın en önde gelen ticari ortağı, kalkınma çabalarının mali açıdan destekleyicisi ve başlıca yatırımcılarından biridir. Rio Grubu AB’nin ayrıcalıklı bir ortağıdır. Çünkü Rio Grubu, Amerika kıtasıyla ilgili gayrıresmi görüş alışverişinde bulunulan bir forumdur ve bu foruma üye olan tüm ülkeler başka bölgesel ve kıtalar üstü yapılarda da sağlam bir yer edinmişlerdir” dedi.

Başkanlığın, AB ile Rio Grubu arasındaki gibi güçlü ittifakların, Mercosur ülkeleri, Andine topluluğu, Orta Amerika ülkeleri, Meksika ve Şili arasındaki anlaşmaların, küresel barışı ve istikrarı mümkün kılacağına inandığına vurgu yapan Asselborn, küresel barış ve istikrar bağlamında, eylül ayında New York’da yapılacak olan BM Zirvesi hazırlıklarına yönelik olarak görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Başkanlığın BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın “In Larger Freedom” başlıklı raporunu memnuniyetle karşıladığını ve AB’nin  bu raporun Eylül ayındaki BM zirvesine hayati bir katkı yapacağına inandığını belirten Asselborn sözlerine şöyle devam etti:

“AB, BM içinde çok önemli bir rol üstelenerek bu zirvenin hazırlıklarına katkıda bulunmaya karar vermiştir. AB ayrıca  bu süreç içerisinde, gelişme, güvenlik ve insan hakları ile ilgili hususlara ortak cevapların hazırlanması konularında da güçlü bir kararlılık içerisindedir.”

EUROMED TOPLANTISI

Öte yandan Lüksemburg, 7’nci Euromed bakanlar toplantısına 30-31 Mayıs tarihlerinde ev sahipliği yapacak.

Avrupa-Akdeniz ortaklığının değerlendirileceği toplantı, aynı zamanda Kasım 2005’te Barselona’da yapılacak olan Barselona Deklarasyonu’nun 10’ncu yılı kutlamalarına da hazırlık niteliği taşıyor.

Bu toplantıda yapılacak tartışmaların, gelecekteki kuralların tanımlanmasına ve ortaklarca yeniden ele alınmasına imkan tanıması hedefleniyor.

30 Mayıs Pazartesi günü yapılacak olan oturumda AB ile Arap Grubu ve İsrail arasında Ortadoğu’nun durumu ve özellikle barış süreciyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulunulacak.

FOTOĞRAF: Jean Asselborn

1107440cookie-checkLüksemburg’da AB-Rio Grubu toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.