Lâğım mazgalı hırsızlığı artıyor

IPD kısaltmasıyla bilinen “Indianapolis Police Departman”dan yapılan açıklamaya göre, 2005 yılında belediyeye ait yüzlerce sokak mazgalı hırsızlar tarafından yerlerinden sökülüp hurdacılara satılmıştı. Polis, lağım mazgalları ve kapaklarına hurda fiyatıyla 300 Amerikan Doları karşılık ödeyen hurdacıları da sorgulamaya aldı.

Mazgalların yerinden sökülmesi kent sokaklarında yaya ve taşıt güvenliğini ortadan kaldırdığından, Indy’de kent belediyesi halka uyarıda bulunmak, mazgalların üzerini uyarı işaretleriyle kapatmak dışında, ayrıca kent caddelerinde sürekli denetim ekipleri dolaştırmaya ve denetlemeye başladı. Şu ana kadar Indiana’da mazgal kapaklarının yokluğundan kaynaklanan ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanmış bir kaza haberi olmamakla birlikte, çok sayıda aracın bu çukurlara düşüp binlerce dolarlık hasarla karşılaştığı belirtildi.

Geçen yıl Çin’de, Shanghai kentinde benzer bir olay yaşanmış, yetkililerin açıklamasına göre 2 bin civarında mazgal yerlerinden sökülüp çalınırken, açık çukurlara düşenlerden 10’u yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de ağır biçimde yaralanmıştı. Indianalı yetkililer geçen yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşanan bu olayların benzer sonuçlar vermemesi için önlemler almaya devam ettiklerini açıkladılar.

IPD yetkilileri lâğım mazgalı hırsızlığına ilişkin bu yollu bir başka örneği de, Kolombiya’nın Başkenti Bogotá’dan vermekteydi. Bu Latin Amerika ülkesinde sadece 2005’de 10 binden fazla mazgal ve öteki kamuya ait hurda olabilecek demir, çelik ya da döküm malzemenin çalındığı açıklandı. Yine edinilen bilgiye göre, ABD’nin Ortabatı eyaletlerinden Ohio’da benzeri kamu hırsızlıkları son zamanlarda görülmüş, yetkililer bunun üzerine hurdacıların lisanslarını elden geçirmek, denetimleri arttırmak zorunda kalmışlardı.

1123690cookie-checkLâğım mazgalı hırsızlığı artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.