Londra 7/7 kurbanlarını anıyor

Törenler intihar bombacılarının olay günü birbirinden ayrıldığı Kings Cross metro istasyonunda başladı.


Kültür Bakanı Tessa Jowell ile Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone törene katılarak istasyona çiçek bıraktı. Yerel saatle öğlen 12.00’de de ülke çapında iki dakikalık saygı duruşu yapıldı.


Wimbledon Tenis Turnuvası’nda yarışan sporcular da raketlerini bırakarak eyleme katıldı.


Resmi törense, kentin merkez parklarından Regents Parkı’nda akşam saatlerinde yapılacak. Burada ölenlerin adları teker teker okunacak, konuşmalar yapılacak.


Londra’daki St Paul Katedrali’nin çanları da olay saatinde kurbanlar için çaldı. Gün boyunca mumlar yakılarak dualar edilen kilisenin çanları, öğlenki saygı duruşu sonrasında yeniden çaldı.


7/7 SALDIRISI?


İngiltereli dört genç Müslüman, 7 Temmuz 2005 sabahı üç metro treni ve bir otobüse binerek taşıdıkları bombaları patlatmıştı.


Polis eylemcilerin bomba yapımı, finansman ve başka konularda yardım almış olabileceklerini belirtti; ancak bugüne dek kimseyi yakalayamadı.


Ian Blair, “Yeni saldırılar olacağını düşünüyorum. Hatta yeni saldırılar olacağını biliyorum” diye konuştu.


West Yorkshire Bölgesi Emniyet Müdürü Colin Cramphorn da ellerinde yeni saldırıların hayal ürünü değil, çok mümkün olduğunu gösteren kanıtlar bulunduğunu belirtiyor.


Bombacılardan Shehzad Tanweer’in dün Arap el Cezire televizyonunda yayımlanan görüntülerinde saldırıların süreceği tehdidi yer alıyordu.


Tanweer ve diğer intihar bombacılarından ikisi, Yorkshire bölgesinden geliyordu.


İngiliz Channel 4 kanalının iddiasına göre emniyet, çok sayıda Müslüman’ın yaşadığı Yorkshire için özel bir terörle mücadele birimi kurmaya hazırlanıyor.


Anma törenleri çevresinde Regents Parkı’nda düzenlenen etkinlikler arasında dev bir çiçek mozaiği yapılması da var.


Sabahtan akşama kadar parkı ziyaret edecek halka çiçekler verilerek, gösterilen yerlere bırakmaları istendi.


Daha sonra kazadan yaralı olarak kurtulan 700’ü aşkın kişiden bazılarıyla, ölenlerin yakınları mozaiğin göbeğini tamamlayacak.


Saldırıda yaşamını yitiren 52 kişi arasında İngilizce öğrenmek üzere Türkiye’den Londra’ya gelen Gamze Günoral da vardı. (BBC)


İLGİLİ KÖŞE YAZILARI:


Faruk Eskioglu… 7/7 bir neden degil sonuc…
Ali Keskin… 7/7’nin yıldönümünde…

792550cookie-checkLondra 7/7 kurbanlarını anıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.