Londra Alevi Festivali’nden “Adalet Yürüyüşü”ne destek

FARUK ESKİOĞLU – 7’nci Alevi Festivali için Londra’ya gelen Türkiye’den Avrupa’daki 17 Alevi kuruluşu temsilcileri ve dedeler sahnede birlik ve dirlik mesajı verdiler. Konuşmacılar, Türkiye’deki Adalet Yürüyüşü’ne destek olduklarını vurgulayarak Alevilerin hak ve adalet arayışını sürdüreceklerini açıkladılar.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi- Cemevi tarafından düzenlenen Alevi Festivali’nin yedincisi Hackney Downs Park’taki şenlik ile sona erdi. Öğle saatlerinde başlayan otantik Anadolu yiyecek ve içecekleri ve tanıtım tezgahlarının yanısıra çocuklar için eğlencelerin yer aldığı Festival’e 10 bine yakın toplum üyesinin katıldığı tahmin ediliyor.

10 Haziran’da başlayan Festival kapsamında İAKM ve Cemevi bünyesindeki tiyatro gösterileri, İAKM ve Cemevi öğrenci etkinlikleri, paneller ve konserler yer almıştı.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ’NE DESTEK

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, cemevleri başkanları ve konuk Alevi kurum temsilcilerinin birlikte yer aldığı sahnede yapılan konuşmalarda Alevilerin hak ve adalet arayışındaki kararlılıkları ile Türkiye’deki Adalet Yürüyüşü’ne destek mesajları vurgulandı…

BAF Başkanı İsrafil Erbil, konuşmasına Adalet Yürüyüşü’ne katılanları selamlayarak başladı. Erbil, “Alevi kimliği ile barışık oldukğunu göstermek için bu kimlik adına kurumlar ve festivaller oluşturuyoruz” dedi.

Erbil şöyle konuştu:

“İngiltere’deki okullarda çocuklarınıza Alevilik derslerinin nasıl verdirebileceğinizi lütfen bizden sorun. Yalnız okullarda değil, Alevi kültürününün ülke çapında tanınması için parlamento’da sekreterya da oluşturduk. Bu sekreterya sizindir. Sekreteryaya sahip çıkan milletvekillerine de sahip çıkmamız gerekiyor. Biz burada ne kadar güçlü olursak, Türkiye ve Avrupa’dan gelen canlarımızla da o kadar güçlü olacağız.”

“Yakın geçmişte Berkin Elvan’ın mahkemesine gittiğimizde bizi sorgulayama kalktılar” diyen Erbil şöyle devam etti:

“2 Temmuz’da o canlarımızla yine birlikte olacağız. Biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Türkiye ve Avrupa’nın 16 ülkesinden gelen Alevi çatı kurumları, Britanya’daki cemevleri, burada faaliyet gösteren STK ve yöre dernekleri, saz ve müzik okullarına teşekkür ediyor, aşk ile selamlıyorum.”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat da İngiltere’deki örgütlü Alevilerin çabalarını överek, Türkiye’deki hak ve yaşam mücadelesinde bütün dünyadaki Alevilerin bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmalarda anmaların Alevilerin yazgısı olmayacağı belirten Mat, festival gibi Alevilerin birlik ve dirlik günlerinin önemli olduğu da sözlerine ekledi.

Londra’daki konuk Alevi kurum temsilcileri de yaptıkları kısa konuşmalarda Alevilerin hak ve yaşam mücadelesinden vaz geçmeyeceklerini belirttiler.

Festival kapsamında Gülcihan Koç, Tuncay Balcı, Cengiz ve Engin Sağlam, Grup Zemheri ve Grup Seksendört sahne alarak katılımcıları coşturdu.

2100060cookie-checkLondra Alevi Festivali’nden “Adalet Yürüyüşü”ne destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.