Londra artık çobansız bir köy değil

“Birleşik Krallık genelinde, işçilerin gerçek yaşam ücreti (Real Living Wage) 9.90 sterlin. Londra’daki bu rakam ise 11.05 sterlin. İşverenlerin gönüllü olarak kaydolduğu “Real Living Wage” uygulaması, hükümetin belirlediği asgari ücretten (National Living Wage) farklı.

23 yaşın üzerindekiler için asgari ücret ise Nisan 2022’den itibaren saat başına 9,50 olarak uygulanıyor. Ülke genelindeki tüm işçilerin yüzde 20’sini oluşturan 5,5 milyona yasal haklarının altında ödeme yapıldığı sanılıyor. Bizim topluma gelirsek bu oranın yüzde 50’nin üzerinde olduğunu düşünüyorum.

Daha önce pek çok kez yazıp çizdim, ne yazık ki toplum üyesi patronlar yine kendileri gibi göçmen işçileri asgari ücretin yarısına üstelik kötü koşullarda çalıştırıyor, yıllık izin gibi sosyal hakları da tanımıyorlar. Yasalara göre; eğer bir işveren işçisini asgari ücretin altında çalıştırırsa, her işçi için 20 bin sterlin para cezası ödemek zorundadır.

Ayrıca şirket kamuoyuna teşhir edilmekte ve menajeri de 15 yıl boyunca kara listeye alınmaktadır. Bu rakamların altında çalıştırıldığını kanıtlayan eski işçi, eski işverenlerinin başına çorap örebiliyorlar… Hani biz yazalım da “bilseydik yapmazdık” demeyin…

“Londra’da Bizim’Kiler” kitabının yazarı olarak toplumun sorunlarının başında emek sömürüsü geldiğini söyleyebilirim. Göçmen işçiler olarak üç ayaklı bir mücadele içinde olmamız gerekiyor. Geldiğimiz ülkedeki demokrasi mücadelesini desteklemek, Birleşik Krallık’taki sosyalizm mücadelesine katılmak ve kendi toplumumuzun sorunlarına karşı örgütlü uğraşmak…

Bu üç ayak birbirine denk olmalı.. 20 Nisan Çarşamba günü örgütlü emek mücadelesi için ciddi bir adım atıldı. UNITE ve DAY MER işbirliğinde Göçmen İşçiler, Gıda, Perakende ve Servis İşçileri Şubesi kuruluşunu “resmen” ilan etti. İşçiler artık kendi dillerinde örgütlü olarak haklarını arayabilecekler.

Kuruluş toplantısında kayıtsız çalıştırılan / çalışan işçiler ile Ankara Anlaşmalılara da çağrıda bulunan sendikacılar, bu üyelere (kendi konumlarına bir zarar gelmeden) hukuki destek sunulacağını belirttiler.

“Londra’da Bizim’Kiler”de anlatıldığı gibi bizim toplum 1974 büyük Wimpy grevini gerçekleştirdi. 1980 ve 90’larda tekstildeki örgütlenme ve hak arayışlarımız da yabana atılacak cinsten değil. Toplumda tekstil sonrası 2000’den itibaren neredeyse derin bir uykuya dalan örgütlü emek mücadelesi yeni şube ile atağa geçebilir…

Şube Sekreteri Arif Bektaş’ın dediği gibi doğan bu çocuğu hepimiz büyütmeliyiz. Şube Başkanı Mehtap Gül’ün dediği gibi de artan hayat pahalılığına karşı hak aramanın tam zamanı! Göçmen İşçiler, Gıda, Perakende ve Servis İşçileri Şubesi sesini duyurdukça toplumdaki irili ufaklı esnaf da ücret ödemelerinde kendisine ayar verecektir. Bu şube sayesinde Londra artık çobansız köy olmaktan çıkacaktır.

Sendikalı olmak isteyen ya da işyerlerinde herhangi bir sorun yaşayan işçilerin 07939 084 264 numaralı telefondan sendika yetkililerine ulaşabileceğini de eklemeliyim. Toplantıda örgütlenme önündeki engel olduğu varsayılan kayıtsız işçilerin sorunları ve bu çıkmazın aşılma yöntemleri de konuşuldu.

Bu köşede uzun uzadıya anlatmak istemiyorum ama bu konuda işçilerin sendikacılar ile yüz yüze sohbet etmelerini öneriyorum. Makus talihimizi değiştirmek elimizde.

Eğer çalışıyorsanız ve sendikasızsanız ilk adım sizden gelsin ve yukarıdaki telefonu arayın lütfen…

2603010cookie-checkLondra artık çobansız bir köy değil
Önceki haberEvkafın su, pardon bina meselesi
Sonraki haberŞık: ‘Unutursak kalbimiz kurusun’ diyenlerin hiçbiri yoktu orada
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.