Londra ırkçılığa karşı sokaklara döküldü

Geleneksel olarak düzenlenen Stand up to racism, “Irkçılığa karşı ayağa kalk” yürüyüşü bu yılda geniş katılım ile gerçekleştirildi.

Cumartesi düzenlenen yürüyüşte yaklaşık 20 Bin vatandaş, İngiliz hükümetinin kemer sıkma politikaları, dış politikadaki başarısızlığı, mülteci sorununa yaklaşımı ve ırkçılık protesto edildi. Anti-Irkçı ve Anti-Faşist aktivistlerin, İşçi sendikaları, öğrenci birlikleri, Avrupa Birliği mensubu Romanya, Bulgaristan ve Polonya göçmenleri, Roman’lar, Kürt, Müslüman ve Hristiyan gruplar de destek verdiği yürüyüşte, İngiltere’de yaşam sürdüren birçok toplumdan duyarlı vatandaşlar, Woodcraft Folk, Dale Farm destekçileri grubu, NHS çalışanları, öğretmenler sendikası, Engelliler grubu ve sivil toplum örgütleri de hazır bulundu. Büyük yürüyüş her yıl olduğu gibi Stand up to racism ve halklar meclisi gruları tarafından organize edildi. Yürüyüşte ayrıca geçtiğimiz günlerde göreve getirilen Teressa May’de protesto edildi. May torilere yakınlığı ile biliniyor.

Londra ırkçılığa karşı sokaklara döküldü 1

Büyük yürüyüşte, Manchester,Glasgow, Liverpool ve Londra çevresinde aktif kurum, kuruluş ve sendikalardan da destek geldi.

Londra merkezde düzenlenen yürüyüşte ayrımcılık, haksız yere suçlamalar ve ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı, özellikle siyahilere yönelik saldırılar da şiddetle kınandı. Öğlen saatlerinde BBC kanalı binası karşısında toplanan katılımcılar buradan parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

Birçok kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütünün katıldığı etkinlikte merkez Londra trafiğe kapatıldı. Yürüyüşün tamamlanmasının ardından Parlamento meydanında toplanan coşkulu kalabalık burada örgüt temsilcileri ve konuşmacıları dinledi.

Londra ırkçılığa karşı sokaklara döküldü 2

Jeremy Corbyn’de mesaj gönderdi

Doktor sendikaları, işçi ve emekçi kurumları ile aktivist grupların adına yapılan konuşmaların ardından İşçi Partisi Jeremy Corbyn’in yürüyüşe katılamaması üzerine gönderdiği mesaj okundu.

Jeremy Corbyn’in İngiltere’nin başbakanı olmasını isteyen kalabalık kitle mesajı coşkuyla karşıladı. Mesajında Corbyn, “devlet şuanda çok zayıf ve ikiye bölünmüş durumda Avrupa birliği meselesi devleti çok zayıflattı, ırkıçılaraifaşistlere ve aşırı tutuculara karşı sağlam durup organize olmalıyız” ifadelerinede yer verdi.

Londra ırkçılığa karşı sokaklara döküldü 3

Day-Mer adına Oktay Şahbaz kitleye seslendi

Türk ve Kürt Toplum Merkezi Day-Mer adına kitleye yyönelik konuşma yapan Oktay Şahbaz “ Türkiye’de bugün yaşananlar büyük bir insanlık ayıbıdır ve demokrasiyi ayaklar altına almaktır, bunlara karşı sesimizi yükselteliyiz” ifadelerenide kullandı.

Yaklaşık 3 saat süren protesto etkinliğinde katılımcılar İngiltere’nin de dünyadaki mülteci sorununa çözüm bulup savaşları durdurmaya yönelik hamleler yapması yönünde çağırıda bulundu. Haber-Fotoğraf: Telgraf / Erem Kansoy

1647710cookie-checkLondra ırkçılığa karşı sokaklara döküldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.