Londra saldırıları: 12 kişi gözaltına alındı

Londra polisi, kentin merkezindeki London Bridge ve köprü yakınlarındaki Borough Market’ta Cumartesi gecesi düzenlenen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği, en az 48 kişinin de yaralandığı saldırılar sonrası 12 şüpheliyi gözaltına aldı.

Hayatını kaybeden 7 kişi arasında bir Kanada vatandaşı ile bir Fransız vatandaşı da bulunuyor.

Emniyet yetkilileri, kentin doğusundaki Barking bölgesinde birkaç adrese baskınlar düzenlendiğini açıkladı.

Kent merkezinde yaşanan olayda üç saldırgan önce beyaz bir kamyoneti London Bridge’de yayaların üzerine sürmüş, sonra da araçtan inip aralarında polislerin de olduğu bazı kişileri Borough Market’ta bıçaklamışlardı.

İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yetkilileri, yaralılardan 21’inin durumunun ciddi olduğunu duyurdu. Toplam 36 kişi halen hastanelerde tedavi altında bululnuyor.

Barking’de baskınlar

Londra Polisi üç erkek zanlının saldırıdan 8 dakika sonra vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı.

BBC’nin ulaştığı bilgilere göre, öldürülen saldırganlardan biri Barking’de baskın yapılan adreste yaşıyordu. Polis bu bölgede yoğun incelemeler yürüttü.

Mahallede yaşayanlar, saldırganın evli ve iki çocuklu olduğunu ve yaklaşık 3 sene bu adreste oturduğunu söyledi.AFP’nin haberine göre, Barking’deki baskınlar sonrası polis görevlilerinin bazıları çarşaflı dört kadını götürdükleri görüldü. Ancak bu kadınların gözaltına alınanlar arasında olup olmadığı bilinmiyor.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick, zanlıların kimliklerinin henüz belirlenmediğini söyledi. Cressida Dick, “Kaçmış olan başka saldırganlar olduğunu sanmıyoruz ama kesinlikle emin olmak zorundayız” dedi.

Borough Market inceleme

‘Soruşturma hızlı ilerliyor’

Saldırı sonrası durumun “kontrol altına alındığını” belirten Dick, soruşturmanın hızlı ilerlediğini ve önemli kaynaklara ulaştıklarını da sözlerine ekledi.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Londra Ambulans Hizmetleri, saldırıdan sonra yaralıların 5 hastaneye kaldırıldığını, hafif yaralılara ise gerekli müdahalelerin olay yerinde yapıldığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, dört Fransız vatandaşının da yaralılar arasında olduğunu doğruladı. Avusturalyalı yetkililer, iki vatandaşlarının saldırı sırasında bölgede olduğunu ve birinin hastanede tedavisi gördüğünü açıkladı.

Dört güvenlik görevlisi de yaralılar arasında ve birinin durumu ağır.

Olayın polise yerel saatle 22:08’de bildirilmesi sonrası güvenlik güçleri 8 dakika içinde zanlıları vurmayı başarmıştı.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley ayrıca zanlıların kendilerine intihar saldırganı süsü vermek istediklerini ancak daha sonra üzerlerinde patlayıcı olmadığının anlaşıldığını kaydetmişti.

Polis daha önce olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirmişti.

‘Hızı yaklaşık 80 kilometreydi’

Saldırıya tanık olan BBC muhabiri Holly Jones, beyaz bir kamyonetin saatte yaklaşık 80 kilometre hızla seyrettiğini söyledi.

Jones, “Araç benim bulunduğum yere doğru yöneldi ve en az 5-6 kişiye çarptı. Bu kişilerden ikisi önümde, biri arkamdaydı” dedi.

‘Boğazı kesilmiş görünüyordu’

Saldırı sırasında London Bridge’in altındaki bir barda 3 arkadaşıyla birlikte oturan Alex Shellum adlı görgü tanığı da şunları söyledi:

“Saat 22:00 gibi bulunduğumuz bara bir kadın gelip yardım istedi. Boğazı ciddi şekilde kanıyordu, kesilmiş görünüyordu. Kanı durduracak birilerini aradık, ardından bar kapandı.

“Barın önünde acil yardım görevlileri vardı, bir kişiye kalp masajı yapıyorlardı. Silahlı polisler eşliğinde bizi bölgeden çıkarıp koşarak uzaklaştırdılar.”

Saldırı sonrası London Bridge ile köprü yakınlarındaki metro ve tren istasyonu kapatıldı.

Polis Londralılara, London Bridge ve Borough Market’tan uzak durma çağrısı yaptı.

Londra’nın Vauxhall bölgesinde de bıçaklı saldırı düzenlendiği yolunda ihbar alınmıştı.

Ancak Londra polisi daha sonra olayın, London Bridge ve Borough Market’te yaşananlarla ilgisinin olmadığını açıkladı.

Müslüman Konseyi: İnanca da yaşama da saygıları yok

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan saldırıları, “korkakça” olarak nitelendirerek kınadı. Khan, hiçbirşeyin bu tip barbarca eylemleri meşru kılamayacağını söyledi.

Sadiq Khan, “Bugün hepimiz öfkeli ve şok olmuş durumdayız – ama bu bizim şehrimiz. Bu korkakların kazanmalarına asla izin vermeyeceğiz ve terörizm karşısında sindirilmeyeceğiz” dedi.

İngiltere Müslüman Konseyi de Twitter’dan bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Konsey Genel Sekreteri Harun Khan, “Ramazan ayında, birrçok Müslüman dua edip oruç tutarken yapılan bu saldırı, bu insanların (saldırganların) ne yaşama ne de inanca saygısı olmadığını gösteriyor” dedi.

İngiltere’nin Manchester kentinde yaklaşık iki hafta önce bir konser salonunda düzenlenen intihar saldırısında 22 kişi hayatını kaybetmişti.

22 Mart’ta da Londra’da bir saldırgan kullandığı araçla Westminster Köprüsü üzerindeki bazı yayaları ezip, Parlamento binası dışındaki bazı polislere bıçakla saldırı düzenlemişti. Biri polis 5 kişinin öldüğü bu saldırıyı da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üstlenmişti.

2095370cookie-checkLondra saldırıları: 12 kişi gözaltına alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.