“Londra Tasarım Ödülü” Çağlan’a

İngiltere’de tasarım dünyasında önemli bir yere sahip olan “Londra Tasarım Ödülü”, bu sene Hüseyin Çağlayan’ın oldu.

İngiltere’de tasarım sektöründe yaratıcılık ve özgünlük adına en iyi tasarımı yapan kişilere layık görülen dört ödülden biri olan Londra Tasarım Ödülü, yetenekleri onurlandırmak için her sene sahiplerini buluyor.

Orijinal ismi “Panerai London Design Medal” olan bu tasarım ödülünü, bu yıl kazanmaya hak kazanan isim Kıbrıslı Türk, Hüseyin Çağlayan oldu.

ÇAĞLAYAN KİM?

Hüseyin Çağlayan 1970’de Kıbrıs, Lefkoşe’de doğar. Küçük yaşlarda modacı olmaya karar verdiğini söyleyen Çağlayan 12 yaşındayken ailesi ile birlikte Londra’ya taşınır. 1993’te Rıfat Özbek gibi pek çok ünlünün mezun olduğu “Central St. Martins College of Art and Design”a gider.

İlk işi Soho’da küçük butiklere tasarımlarını satmak olan Çağlayan Londra, Bronx’da tasarımlarını sunma sansını bulur ve birkaç tasarımı da satılır. 1995’de Londra’da bir moda yarışmasında büyük ödülünü kazanınca dikkatleri üzerine çeker ve bu ödül kreasyonlarını geliştirme şansını verir. 25’ine geldiğinde adı ülke çapında duyulmaya başlayan Çağlayan’ın ilk çalıştığı moda tasarımcısı Björk olur. 1999 ve 2000’de “Yılın Tasarımcısı” ödülünü iki kez peş peşe alır.

Tasarımlarında genetik, teknoloji, yer değiştirme, göçmenlik ve kültürel kimlik gibi çeşitli düşünceleri işleyen Çağlayan, moda eleştirmenleri tarafından tasarımları tutarlı, kareografisi ise çarpıcı olarak yorumlanır.

Çağlayan sadece moda tasarımının yanısıra yönetmen ve entalasyon sanatçısı olarak da basında yer alır. Fransa’da “Yaratıcı Modacılar” arasında yer almayı başaran sanatçı, Lady Gaga ve Barak Obama’nın Eşi olan Michelle Obama’nın kıyafetlerini tasarlar. 2012-2103 döneminde, Mavi Jeans için 20 parçalık özel bir koleksiyon hazırlar. Sanatçının başarılarından bazıları şöyle:

– New York’ta düzenlenen “The Fashion Group International” tarafından ‘Tasarımın Yıldızı Ödülü’

– 17 Haziran 2006’da Britanya İmparatorluğu tarafından Şövalyelik Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

– 2008’de Tokyo’da Swarovski için tasarladığı Led ışıklı kıyafetleri

– Singapur’da düzenlenen Audi Moda Festivali’nde sergilediği defilesiyle, moda vizyoneri ödülü.

Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonlara karşı mücadele etmek amacıyla 2005’te Londra’da kurulan “Embargoed!”un yönetiminde yer alarak çalışmalara katıldı. Londra’da 2005’deki sessiz protesto yürüyüşünde yer aldı.

2225350cookie-check“Londra Tasarım Ödülü” Çağlan’a

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.