Londra Türk toplumunun ayaklı tarihi öldü

Eski mücahit, başarılı işadamı ve İngiltere Türk İslam Vakfı ile Kültür Merkezi’nin kurucusu Ramadan Güney, çok sevdiği vatanında bu sabah kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu…


Başarılı bir iş adamı olan Güney, toplumsal çalışmaları ve hayırseverliği ile de tanınıyordu…


ESKİ MÜCAHİT


Ramadan Güney, 1932’de Kıbrıs’ta Baf’ın dağ köyü Dağaşan’da doğdu. Küçük yaşta anne ve babasını yitirdi. İngiliz sömürgesi olan Kıbrıs’ta Amerikan Akademisi ve Fransız Okulu’nu bitirdi. 17 yaşında İngiliz Askeri Gizli Örgütü’nde işe başladı. İngiliz ordusuna katılarak Ortadoğu ve Afrika’yı dolaştı. İngiltere 1952’de Orta Doğu Komutanlığı’nı Kıbrıs üslerine taşıyınca, Ramadan Güney de önce İngiliz Askeri Gizli Örgütü’nde sonra da sivil polis teşkilatında çalıştı.


1955’de EOKA’ya karşı kurulan yeraltı Türk teşkilatı Volkan’ın kurucusu olmaktan tutuklandı ve polis teşkilatından atıldı. Kıbrıs İngiliz yönetimi 6 Volkan üyesinin her birini farklı ülkelere sürgün eder. Güney 1958’de Londra’ya sürgün olarak gönderildi.


EN ZENGİN TÜRK


Londra’daki Türk toplumunda konser vermekten plakçılığa pek çok ilki yapan Güney, ilk milyonunu 35 yaşında yaptığını söylemişti. Kıbrıs davasını hiç bir zaman unutmadı. Yurtdışındaki en eski Türk derneklerinden  Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin aktif üyesi olarak çalıştı.


İngiltere’de 1980’lerde Kıbrıslı Türkler’in belediye meclis üyeliğine girerek siyasete atıldığı görülür. İlk Türk Belediye Meclis üyesi olan Ramadan Güney, Hackney’den seçilerek siyasete atkif olarak ilk giren Türk ünvanını da almıştı.


1975’de Kıbrıslı Şeyh Nazım’a yardım ederek Londra Türk İslam Cemiyeti’ni kurdu. 1977’de ‘Shacklewell Lane E8’deki sinagogun alınmasına öncülük etti ve Şeyh Nazım Camisi adıyla hizmete açtı. İngiltere Türk İslam Vakfı’na ait olan caminin borçları için toplumu seferber etmeyi başardı.


İstek üzerine üzerine cenaze lavazımcılığı işine de giren işadamı,1981de Türk şehitliğinin de bulunduğu Brookwood Mezarlığı’nı satın aldı. Güney bir süre sonra mezarlığın tapusunda 81 yol, onlarca kamu binası olduğunu ve Senior of Surrey ünvanını taşıdığını öğrenerek İngiltere’nin en zenginleri arasına girdi. 1992’de İngiliz mahkemesine Kıbrıslı işadamı Asil Nadir için 1 milyon Sterlin’e ile kefil olduğu ve kefaletten vazgeçtiği için İngiliz basınında adından sıkca söz ettirdi.


Güney son günlerinde çoğunlukla hayır işleriyle uğraşmakta ve kurduğu Güney İşletmeleri şirketiyle KKTC’de lüks villalar yapıp satıyordu.


İLGİLİ HABER: İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler: Davaya devam
FOTOĞRAF: Ramadan Güney, ilerleyen yaşına karşın protesto gösterilerin tanınmış simasıydı.
ACIK GAZETE: Ramadan Güney’i yitirmekten büyük üzüntü duyduk. Acılı ailesi ve Türk toplumunun başı sağolsun.

796000cookie-checkLondra Türk toplumunun ayaklı tarihi öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.