Londra’da 32 yıllık festival coşkusu

Arif Bektaş / Londra – Londra’da, 1989 yılında kurulan ve kurulduktan hemen sonra kültür sanat festivali organize eden Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), bu yıl da festivalini başarıyla tamamladı. Tiyatro, panel, şiir dinletisi, resim ve fotograf sergilerinin yanı sıra dün yapılan şenlikle DAY-MER 32. Kültür Sanat Festivali sona erdi.

Kuzey Londra Toplum Merkezi bahçesine kurulan sahnede canlı performanslarını sergileyen Londralı yerel müzik gruplarının yanı sıra festivale çok sayıda mesaj da gönderildi. Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İngiltere İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Lordlar Kamarası üyesi Christine Blower gibi isimler de DAY-MER festivaline birer mesaj göndererek dayanışmasını gösterdi. Ayrıca Evrensel Gazetesi yazarı Mustafa Yalçıner ve Demiryolu İşçileri Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley de etkinliğe bizzat katılarak birer konuşma yaptı.

Her koşulda yapılan festival

Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle, 31. festivali, daha önceki 30 festivalin arşiv görüntüleri ve canlı yayınlarla çevrimiçi yapan DAY-MER, bu yıl her zamanki gibi parklarda ve büyük salonlarda bir çok etkinlikle Londralılarla buluşmayı hedefliyordu. Fakat, salgın önlemleri bir kez daha festivalin onbinlerle yüzyüze gelmesini engelledi ve bir çok etkinlik çevrimiçi yapılmak zorunda kalındı.

Daha önce açık hava etkinliklerine21 Haziran’dan itibaren izin verileceği açıklandığı için, Clissold Park’ta yapılacak Park Şenliği için hazırlıklarını tamamlayan DAY-MER, hükümetin son anda değiştirdiği kurallar nedeniyle Park Şenliğini Kuzey Londra Toplum Merkezi bahçesine aldı ve sınırlı sayıda seyirci kabul etmek zorunda kaldı.  Burada sahne alan bir çok sanatçının yanı sıra gelen mesejlar da seyirci ile paylaşıldı. Şenlikte Suna Alan, Canan Sagar, Müzik Avesta ve Latin Amerika müzik grubu Lokandes sahne aldı.

27 Haziran’da, Celal Perk’in yazıp yönettiği “Aşureli Yanık Helva” adlı oyun, DAY-MER Londra Meydan Sahnesi’inin seyirci ile buluşmasıyla başlayan festival, aynı gün açılan resim sergisi ve 1 Temmuz günü Sivas Katliamı’nı anmak amacıyla gerçekleştirilen şiir dinletisi ile devam etti. 2 Temmuz’da, Yazar Aydın Çubukçu ve Dr Yılmaz Algül’ün konuşmacı olarak katıldığı “Pandemi ve Geleceğimiz” konulu panel gerçekleştirildi. Bu etkinliklere belli sayıda seyirci alınırken, aynı zamanda çevrimiçi de yayın yapıldı.

“Tekellere verdiğinizi biz ödemeyeceğiz”

Gazeteci Sarya Tunç’un sunumunu yaptığı festivalin son etkinliği olan şenlikte konuşan DAY-MER Başkanı Aslı Gül, salgının neden olduğu sorunlara değinerek, sağlık emekçilerinin çabalarını da kutladı. Gül, salgın döneminde İngiltere hükümetinin yüzmilyarlarca sterlin yardım paketleri sunduğunu ve bunun büyük bir bölümünü büyük tekellere verdiğini hatırlattı. Salgın döneminde ve hemen sonrasına ilişkin planlar içinde olan hükümetin, tekellere verdiği milyarları halktan toplamanın peşine düştüklerini belirten DAY-MER Başkanı “Tekellere verdiğinizi biz ödemeyeceğiz” dedi. Gül, sağlık servisi NHS üzerinde de oyunların oynandığını ve özelleştirmek için adımların atıldığını hatırlatarak, halkın sağlık hizmeti almasına engel olacak bu adımlara karşı mücadele çağrısı yaparak, örgütmenmek gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

DAY-MER Gençliği üyesi Ceren Sağır da yaptığı konuşmada, zorlu salgın döneminde tüm zorluklara rağmen, başarıyla gerçekleştirilen festivale katkılarda bulunan yoldaşlarına teşekkür etti. Gençliğin, her tür saldırı karşısında sessiz kalmadığını belirten Sağır, saldırılar ve kesintilerden dolayı gençlerin geleceklerinin karartıldığını söyledi. Sağır, “Eşit, adil ve özgürlükten yana bir yaşam için ayağa kalkın” diyerek İngiltere’de yaşayan Türkiyeli gençleri DAY-MER Gençliğinde örgütlenmeye çağırdı.

DAY-MER Londra Meydan Sahnesi Yönetmeni Celal Park de konuşmasında, 32 yıllık festivalin son 20 yılında bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek, bunun daha başlangıç olduğunu ve daha çok festivallerin örgütleneceğini söyledi.

Akdeniz: Hep birlikte mücadeleyi yükselteceğiz

Festivale gönderdiği bir mesajla katılan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DAY-MER’in uluslararası işçi sınıfı mücadelesindeki önemine değinerek, birlikte mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.

Akdeniz, “DAY-MER, hem İngiltere’de işçi sınıfının mücadelesinin gelişmesi açısından, hem Türkiye’de sınıf mücadelesine verdiği destekle, hem de uluslararası işçi hareketinin gelişmesi açısından son derece önemli bir yerde duran müstesna bir kardeş örgüt. Pandemi nedeniyle, DAY-MER’in o görkemli festivalleri yapılamıyor ve online ortamda kutlanıyor. Biz de aranızda olmak isterdik. Ama malesef pandemi nedeniyle böyle katılabiliyoruz. Dünya pandemiden çıkarkende ekonomik krizin ağır yükü altında, uluslararası sermaye tarafından yeni kemer sıkma politikalarıyla karşı karşıya. Bu yükü kabul etmeyeceğiz. Türkiye’de ve bütün dünyada uluslararası işçi sınıfı olarak hep birlikte mücadeleyi yükselteceğiz. DAY-MER’i kutluyorum, festivali izleyen bütün katılımcıları selamlıyorum” dedi.

Yalçıner: Artık hiç kimse kapitalizme güvenmiyor

Koronavirüsün daha önce hiç görülmemiş düzeyde kapitalizmin sorgulanmasına neden olduğunu belirten 68 kuşağı liderlerinden ve Evrensel Gazetesi yazarı Mustafa Yalçıner, bir çok insanın aşıya bile karşı çıkmasının tek sebebinin, artık hiç kimsenin kapitalizme güven duymamasınında kaynaklandığını belirterek, asıl nedenin kapitalizmin sözcüsü hükümetlere güven duymamanın yattığını söyledi. Yalçıner, sağlık servislerinin özelleştirilmeye çalışılmasına da değinerek, DAY-MER Başkanı Aslı Gül’ün örgütlenme çağrısının çok önemli olduğunu ve kapitalizmi alaşağı etmek için sosyalizm mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Jeremy Corbyn: Adalet için birlikte mücadeleye devam edeceğiz

İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn de festivale bir video mesaj göndererek destek verdi. Corbyn, “DAY-MER üyelerine selamlar. Umarım festivaliniz her zamanki gibi güzel ve coşkulu geçecektir. Uzun yıllardır DAY-MER Festinallerine katılıyorum. Tüm toplumlarımızın bir araya gelmesi, barış, adalet ve makul ücretler için mücadele etmesi, NHS’teki kesintilere karşı çıkması ve gerçekten tüm ülke çapında evrensel bir bakım hizmeti fikrini desteklemesi için harika bir fırsat. Hep birlikte ırkçılığa karşı mücadele etmek, bir birlik oluşturmak için farklılıklardan ve çeşitlilikten mutlu olmak benim için keyifli bir durum. Üzgünüm bu yıl fiziksel olarak yanınızda değilim. Ama inanıyorum ki gelecek yıl hep birlikte coşkulu bir şekilde aynı alanda buluşacağız ve bir kez daha adalet için birlikte mücadele etmek için haykıracağız. En içten dayanışma dileklerimle” mesajı ile festivale katıldı.

Metin Göktepe, Liman işçileri, Antep Dokuma Dişrenişi ve DAY-MER

Kuzey Londra’da en uzun soluklu festival ve İngiltere tarihinde Türkiyelilerin yaptığı en büyük festival özelliği taşıyan DAY-MER Festivaline bir mesaj gönderen Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da, DAY-MER’in Evrensel’e verdiği dayanışmadan söz etti. Polat’ın mesajı şöyle; 1996 yılının Ocak ayı, çalışma arkadaşımız sevgili Metin Göktepe polislerce gözaltına alındı ve alçakça dövülerek katledildi. Hemen ardından Evrensel sayfalarında bir haber: Liverpool liman işçileri, bizim grevin haberlerini yapan gazetenin muhabirini öldürmüşler. Ardından Liverpool liman işçilerini Afyon’da Metin Göktepe davasında gördük. Daha sonra Evrensel’in aralıksız takip ettiği Antep Dokuma işçilerinin direnişinde gördük. Bütün bunlar, DAY-MER olmasaydı mümkün olmazdı. DAY-MER, 26 yıllık yayın hayatı boyunca Evrensel için çok yakın bir arkadaş, çok sağlam bir yoldaş oldu. Çok önemli bir merkez olan Birleşik Krallık’ta olup bitenleri, sınıf bakış açısıyla, ardındaki bütün hikayeyle eğer Evrensel’in sayfalarında görebildiysek, bu DAY-MER’in birikimi ile mümkün olabildi. DAY-MER 32. Festivalini bütün çalışma arkadaşlarım adına sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Ayrıca, İşçi Partisi milletvekili Diana Abbott, Ulusal Eğitim Sendikası yöneticisi Louise Regan, Haringey Belediye Lideri Peray Ahmet, Halklar Meclisi Yöneticisi Karen Bucley, Savaş Karşıtı Koalisyonu Kurucu üyesi Lindsey German, Günlük Morning Star Gazetesi Editörü Ben Chacho, İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Güney Doğu Şube Başkanı Sam Gurney, Ulusal Eğitim Sendikası Uluslararası Sekreteri Celia Dignan, Silah Ticaretine Karşı Kampanya Sözcüsü Andrew Smith, Ulusal İşyeri Temsilciler Ağı Başkanı Rob Williams, Sosyalist İşçi Gazetesi Editörü Charlie Kimber ve UNİTE Sendikası Uluslararası Sekreteri Simon Dubbins birer video mesaj göndererek festivale destek verdi.

Öğleden sonra saat 15:30’da başlayan proğram saat 20:00’da sona erdi. Müzik gruplarının coşkulu eserlerine eşlik eden yaklaşık 200 kişilik sınırlı seyirci ve binlerce çevrşmiçi izleyici bir DAY-MER Festivalinde bir kez daha bir araya geldi. Şenlik, aylardır yan yana gelemeyen onlarca kişinin halaylar çekmesiyle sona erdi.

 

 

2529100cookie-checkLondra’da 32 yıllık festival coşkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.