Londra’da “Askerler evlerine!” gösterisi

Gösteriyi 2001’de kurulan Savaş Karşıtı Koalisyon, CND ve Britanyalı Müslüman İnsiyatifi ortaklaşa düzenledi.

Milletvekili George Galloway ve kampanyanın aktif üyesi 68 kuşağından Tariq Ali’nin de konuşmacı olarak katıldığı protestoda “Terörist Gordon Brown!” ve “İşgalciler dışarı!” pankartları taşındı ve sloganları atıldı.

Gösterilerde, faşist İngiliz Ulusal Partisi’nin (BNP) lideri Nick Griffin aleyhinde taşınan pankartlar da dikkati çekti.

SAVAŞI REDDEDEN ASKER

Afganistan, Irak ve Küveyt’te yaşamını yitirmiş asker yakınları da yaptıkları duygusal konuşmalarda savaşı yaratan yöneticilerin ellerinde kan olduklarını söyleyerek bir çok masum insanın yaşamını yitirdiği işgallere bir an önce son verilmesi ve İngiliz askerlerin evlerine gönderilmelerini istediler.

Londra’da her yıl yapılan savaş karşıtı yürüyüşlerin bu yıl ki sembolü Afganistan’da savaşan ve ülkesine geri döndükten sonra Afganistan’a tekrar gitmeyi reddeden İngiliz asker Joe Glenton oldu.

Yürüyüş sırasında grubun en önünde eşi Clare Glenton’la birlikte yürüyen eski askere basının ilgisi de oldukça yoğundu. Glenton “disiplin suçu işledi”ği gerekçesiyle yargılanması bekleniyor. Suçlu bulunması halinde Glenton’un, sivil bir cezaevine gönderileceği açıklandı.

Ayrıca yürüyüş sırasında Joe ve eşi Clare Glenton’ın, Başbakan Gordon Brown’a yazdığı mektubun da içinde yer aldığı broşürler dağıtıldı.

7’den 70’e binlerce savaş karşıtının katılımıyla gerçekleştirilen ve polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş, olaysız sona erdi.

İNGİLTERE’DE HALKIN BAKIŞI?

Öte yandan İngiltere’de halkın yarıya yakını, Afganistan’da Taliban karşısında zafer kazanmanın “imkansız” olduğunu düşünüyor. Afganistan’da 9 bin 500 askeri bulunan İngiltere, 2001’den bu yana 222 asker kaybetti.

Channel 4 tarafından önceki gün yayımlanan kamuoyu araştırması, İngiliz halkının yüzde 48’inin, “İngiliz ordusunun kazanamadığını ve zaferin mümkün olmadığını” düşündüğünü gösterdi. 2007’de yapılan araştırmada ise bu oran 12 puan düşüktü.

Aynı araştırmaya göre, halkın yüzde 36’sı “İngiliz askerinin kazanamadığına, ancak zaferin mümkün olduğuna” inanıyor.

Yüzde 10’luk kesim, İngiliz birliklerinin zafer kazanmaya yakın olduğunu düşünüyor. Yüzde 10 ise fikri olmadığını belirtti.
Araştırmaya katılanların yüzde 62’si de, İngiliz askerlerinin Afganistan’dan ya “hemen” ya da “bir sene içinde” çekilmesi gerektiği yolunda görüş belirtti. Askerlerin Afganistan’da kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 29 çıktı. Yüzde 9’luk kesim, bu konuda fikri olmadığını söyledi.

825570cookie-checkLondra’da “Askerler evlerine!” gösterisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.