Londra’da coşkulu Newroz

Londra’daki Kürt toplumu “Newroz”u Finsbury Park’ta kitlesel katılım ile kutladı.

Finsbury Park’ta geçen pazar günü yapılan “Newroz” kutlamasına katılan Genel İşçi Sendikası Federasyonu (GFTU) Sözcüsü Doug Nichools, İngiliz Gazeteci Stewe Sveney ve Westminister Adalet Barış Komisyonu Başkanı Papaz John Ryan ile Demokratik Güç Birliği Britanya adına da Apo Gürlek kitleye seslendi. Konuşmacılar Kürtlerin bağımsız ve özgürlük mücadelesine destek verdiklerini vurgulayarak, Türkiye’nin Afrin’e askeri harekatını da ağır bir dille eleştirdiler.

Finsbury Park’ta rengearenk ulusal giysileriyle bayram havasında geçen kutlamaya 8 bine yakın katılım olduğu sanılıyor. Türkiye’nin Afrin’e askeri harekatının protesto eden, PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük isteyen pankartların taşındığı sloganların atıldığı “Newroz” kutlamasında Abdulah Öcalan, YPG, YPJ, PKK, Roj Kadın ve Ciwanen Azad UK bayrakları göze çarptı. “Newroz” kutlama alanında ayrıca Afrin halkına gönderilmek üzere de yardım toplandı.

NEDEN “NEWROZ”?

Kürtçe’de Newroz, Türkçe’de Nevruz, Azerice’de Novruz’u Farslar, Kürtler, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afgan, Arnavut, Gürcü, Türkmen, Tacik, Özbek, Kırgız, Karakalpaklar ve Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak kutluyor.

Kürtlerde Newroz’un Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Kürt mitolojisindeki Kawa efsanesine göre, günümüzden 2 bin 500 yıl öncesinde Zuhak (Bazı kaynaklara göre Dehak) adında Asurlu çok ama çok zalim bir kralın altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı. Bu kral tam bir canavardı ve efsaneye göre her iki omuzunda da birer yılan bulunuyordu. Her gün bu iki yılanı beslemek için Kürtlerden iki genci sarayına kurban olarak getirtip aşçılarına bu iki çocuğu öldürtüp beyinlerini yılanlarına yemek olarak verdiriyordu. Aynı zamanda bu canavar kral ilkbaharın gelmesini de engelliyordu.

Zulümden bıkan ve bir şeyler yapmak isteyen Armayel ve Garmayel adlı iki kişi kralın sarayına mutfağa aşçı olarak girmeyi başarırlar ve Kralın yılanlarını beslemek için beyinleri alınarak öldürülen çocuklardan sadece birini öldürüp diğerinin gizlice saraydan kaçmasına yardımcı olurlar. Böylece ellerindeki bir insan beyni ile kestikleri bir koyunun beynini karıştırarak yılanlara vererek her gün bir çocuğun kurtulmasını sağlamış olurlar.

İşte bu kaçan kişilerin Kürtlerin ataları olduğuna inanılır ve bu kaçan çocuklar Kawa adlı demirci tarafından gizlice eğitilerek bir ordu haline getirilirler. Böylece Kawa’nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte bu zaferi kutlarlar. Böylece Kürt halkı zalim kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelmiş olur.

2172860cookie-checkLondra’da coşkulu Newroz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.