Londra’da HDP öfkesi…

Diyarbakır HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınarak tutuklanmasına Londra’daki HDP destekçileri ve demokrat çevreler eylemlerle tepki gösterdi.

Geçen cuma sabahı BBC önünde gözaltıları protesto eden 100’e yakın eylemci, BBC’nin Türkiye’deki diktatörlüğe karşı duyarsız kaldığını öne süren sloganlar attılar. Aynı gün öğle saatlerinde Başbakanlık’ın bulunduğu 10 Downing Street’de sayıları 500’e bulan protestocular, Türkiye’deki antidemokratik uygulamaları ve İngiltere başbakanının duyarsızlığını protesto ettiler.

BÜYÜKELÇİLİK’TE ARBEDE

Başbakanlık’dan Hyde Park, Halkin Street’de bulunan Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne yürüyen eylemciler, İngilizce Türkçe ve Kürtçe attıkları sloganlarla Türkiye’deki OHAL ve baskıları protesto ettiler. Büyükelçilik önünde eylemcilerin sayısının bini aşması üzerine polisin önlemlerini artırdığı, Elçilik görevlilerinin pençerelerden video çekimi yaptığı gözlendi.

Eylemcilerin Büyükelçilik binasına yumurta atması sonrasında polisle çıkan arbedede bir polisin yaralandığı belirtildi. Olaylı eylemde herhangi bir gözaltı yaşanmazken, eylemi organize edenlerin sağduyu ve sükunet çağrısıyla eylem barışçıl olarak sonlandı.

Aynı gün akşamı ise HDP’lilerin Kuzey Londra’da araç konvoyuyla protesto turları attıkları sosyal medyaya yansıdı.

TOPLUMUN YÜZDE 60’I HDP’Lİ

Toplum üyesi seçmenlerin yüzde 60’ı HDP ve 20’si CHP olmak üzere yüzde 80’i sol partileri destekliyor.

7 Haziran ve 1 Kasım 2016 seçim sonuçlarına göre; HDP, yüzde 59.68 ve 54.47 oy alırken, CHP’ye yüzde 20.86 ve 21.43, AKP’ye de 14.42 ve 20.14 oranında oy kullanılmıştı. Diğer partilere ise yüzde 3.02 ve 2.44 oy çıktı. Böylece toplumun baskın bir şekilde sol eğilimli olduğu da resmen saptanmıştı.

“DEMOKRATİK GÜÇ BİRLİĞİ BRİTANYA”DAN KAMPANYA

Öte yandan geçen Cuma saat 18’de Kuzey Londra’daki Londra Toplum Merkezi’nde biraraya gelen Demokratik Güç Birliği Britanya bileşenleri 17 oluşum Türkiye’deki baskılara karşı toplumu ortak mücadeleye çağırdı.

Londra’daki toplantıda ortak eylemlerle Türkiye’deki faşizan baskı, işgal ve savaş kışkırtıcılığına karşı çıkmaya, demokrasiyi savunmaya, iradesi gaspedilmeye çalışılan Kürt halkının haklı mücadelesine Londra’dan yoğun katılımlı eylemlerle destek verileceği açıklandı.

Türkiye’de OHAL ile kuvvetler ayrımının kaldırıldığı belirten katılımcılar; emekçilerden siyasi partilere, akademisyenlerden bağımsız basına uygulanan faşizan baskı ve yıldırma politikasına boyun eğilmeyeceği ifade edildi.

Demokratik Güç Birliği Britanya, Londra’daki demokratik çevreleri harekete geçirmeyi, gençlik örgütlerini harekete geçirmeyi, toplum ve ulusal basını bilgilendirmeyi amaçladıklarını ve 15 Ocak’ta Başbakanlık önüne ulusal çapta büyük bir yürüyüş düzenleyeceklerini de açıkladı.

Toplantı sonrasında “Barış şimdi şimdi”, “Faşizm döktüğü kanda boğulacaktır” denilerek toplumu destek vermeye çağırdılar.

2025570cookie-checkLondra’da HDP öfkesi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.