Londra’da Sarah Everard için sokaklara çıkan kadınlara polis saldırdı

Bir polis memuru tarafından kaçırılıp katledilen Sarah Everard için İngiltere’nin dört bir yanında binlerce kadın sokağa çıktı. Londra’daki eylemde polis saldırısı yaşandı, 4 kadın gözaltına alındı.

Bir polis memuru tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülüp cansız bedeni ormanlık alana atılan Sarah Everard için İngiltere’nin dört bir yanında binlerce kadın sokaklara çıktı. Kadınların, devlete ve polise öfkesinin sokaklara yansımasını istemeyen emniyet güçleri, koronavirüs önlemlerini bahane ederek eylemleri yasakladı. Yasağa rağmen yüzlerce noktada eylem ve anma etkinlikleri yapıldı.

Sarah Everard’ın kaçırıldığı bölge olan Clapham’da planlanan anma için polis izin vermeyeceğini açıklamıştı. Buna rağmen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 5 bin kişi bir araya geldi. Gösteriye katılanların büyük bir çoğunluğunun ellerinde çiçeklerle gelmesi dikkat çekti.

POLİS SALDIRISI
Akşam saatlerinde bir araya gelen kadınlar, saygı duruşu ve polisi lanetleyen konuşmaların ardından eylemlerini devam ettirmek istedi. Polis kadınlara dağılmasını söyledi. Dağılmak istemeyen kadınlara, daha fazla uyarıda bulunmayan polis hemen saldırdı ve 4 kadını gözaltına aldı. Birçok kadın, erkek polisler tarafından eylem esnasında darbedilip yerlerde sürüklendi.

Özellikle konuşma yapanları gözaltına alan polise alanda kadınlar “Rezilsiniz”, “Kendinizi tutuklayın” sloganları atarak tepki gösterdi.

“Sokakları Geri Alalım” kampanyası kurucularından Jamei Klingler, bir açıklama yaparak “Eylemin yasaklanmasını doğru bulmadık. Polise defalarca başvurduk ve fiziksel mesafemizi koruyarak, sessiz sedasız bir anma yapacaktık. Fakat, önce anma etkinliğimiz yasaklandı, sonra da toplanan binlerce insanın üzerine polis salındı. Bu da başta kadınlar olmak üzere, bu katliamı lanetleyen herkesi öfkelendirdi” dedi.

“SOKAKLARI GERİ ALACAĞIZ”

Sadece Londra’da en az 25 ayrı noktada gösteriler yapıldı. Ülkenin birçok şehrinde hatta bazı şehirlerin hemen hemen her mahallesinde eylemler ve anmalar örgütlendi.

Eylemlerde, “Sokaklarımızı geri alacağız”, “Sokaklarda güvenlik istiyoruz”, “Erkeklerinizi eğitin”, “Bu yıl katledilen 118 kadın yetmedi mi”, “Polise lanet olsun” sloganları atıldı ve dövizler taşındı.

Eylemlerde yapılan konuşmalarda, Sarah’ın katilinin cezalandırılmasının yetmeyeceği, hem önlemlerin alınması ve hem de iki yıl önce işe alınan bu polisin sorumlularının istifası istendi. “Sokaklarımızı geri alacağız” diyen konuşmacılar, sokakların güvenli hale getirilmesi için mücadelenin süreceğini söylediler.

TEPKİLERİ SÖNÜMLEME ÇABASI

Öte yandan, eylemlerin sesini kısmak isteyen hükümet, akşam saatlerinde herkesin bir mum yakıp penceresinin önüne koymasını önerdi. Başta Başbakan Boris Johnson ve İçişleri Bakanı Priti Patel olmak üzere birçok bakan açıklamalar yaparak, pencerelerinin önüne mum yakıp koyacaklarını söylediler.

Hükümet yetkilileri, yasaklanan eylemler karşısında geri adım atarak internet üzerinde anma yapmak isteyen bazı çevreleri de işaret ederek, bu etkinliklerin yapılmasını teşvik etmeye çalışıyor. Buna rağmen kadınlar ısrarla sokaklara çıkmakta kararı.

GÜVENLİK SAĞLANANA KADAR MÜCADELE SÜRECEK

“Reclaim These Street” (Sokaklarımızı geri alalım) adlı kampanya grubu, geçtiğimiz yıl 118 kadının katledildiğini ve bunun giderek tehlikeli boyutlara geldiğini belirterek, daha fazla güvenlik ve daha caydırıcı cezaların hayata geçmesi için sokak eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.

Sarah Everard için eylem ve anma etkinlikleri düzenlendi

Eylemlere, İşçi Partili bazı milletvekilleri, birçok sendika yöneticisi, kadın örgütleri, kampanya grupları ve bir çok göçmen örgütünün kadın kolları ile Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) üyesi kadınlar katıldı. Eylemlere çok sayıda erkeğin de katılması dikkat çekti. Arif BEKTAŞ / Evrensel Londra

2500040cookie-checkLondra’da Sarah Everard için sokaklara çıkan kadınlara polis saldırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.