Londra’da SPOT Konferansı’nda Türkiye tartışıldı

ARİF BEKTAŞ / EVRENSEL – Kısa adı SPOT olan Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası tarafından düzenlenen konferansta, Türkiye’deki gelişmeler tartışıldı ve demokrasi mücadelesine daha fazla dayanışma sağlanması için çeşitli kararlar alındı. Dün Londra’nın merkezindeki Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) Genel Merkezi’nde yapılan konferansa Türkiye’den ve İngiltere’den çok sayıda konuşmacı katıldı.

Politikacılardan gazetecilere, sendikacılardan akademisyenler, milletvekillerden yazarlara kadar toplam 27 konuşmacının olduğu konferansa İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de bir mesaj göndererek Türkiye halklarıyla dayanışma mücadelesinin yanında yer alacağını belirtti.

“İngiliz işçi sınıfının mücadelsi Türkiye halklarına ile dayanışmayı güçlendirir”

Gün boyu süren konferansın ilk oturumuna NEU eski genel sekreteri Christine Blower, İşçi Partisi milletvekili Kate Osamor, Yazar Aydın Çubukçu, CHP milletvekili Ali Şeker ve HDP eski milletvekili Osman Baydemir katıldı.

Kate Osamor, konferansa davetli olan Dr. Arif Koşar’a vize verilmemesini protesto ederek konuşmasına başladı. Demokrasi mücadelesinin Erdoğan rejiminin baskılarına rağmen devam edeceğini belirten Osamor, Türkiye’nin en büyük gazeteci cezaevi olduğuna dikkat çekerek, İngiltere’nin Erdoğan’a desteğini çekmesi çağrısı yaptı.

CHP milletvekili Ali Şeker de konuşmasında, Türkiye’deki adaletsizliklere değinerek demokrasi mücadelesinin tüm muhalif kesimlerle birlikte verilmesinin altını çizdi.

HDP eski milletvekili Osman Baydemir ise, çeşitli görüntüler eşliğinde yaptığı konuşmasında, Kürt halkının uğradığı haksızlıklar, baskılar ve bu baskılara karşı mücadelenin yükseltimesinin önemine değindi.

Yazar Aydın çubukçu da konuşmasında, İngiltere’de verilen sınıf mücadelesinin Türkiye halkları üzerindeki etkisinden söz etti. Çubukçu, “Türkiye’nin savaş politikalarına İngiltere’nin desteğinin kesilmesi için asıl olarak İngiltere işçi sınıfı ve emekçi halklarının İngiltere’de vereceği mücadeledir” diyerek, İngiltere’deki emekçi halkların dayanışma mücadelesinde oynayacağı rolün altını çizdi.

Yakından izleniyor

Grevdeki Flormar işçilerinin de bir video mesajı ile katıldığı konferansta yapılan atölye çalışmalarına katılan sendikacılar, Türkiye’deki işçi ve emekçilerin mücadelesini yakından takip ettiklerini, baskı ve zorba bir rejim altında bile işçilerin hakları için verdikleri mücadelenin büyük önem taşıdığı belirtildi.

Toplam 4 ayrı atölye çalışmasıyla, Türkiye’de işçi ve emekçilerin mücadelesi, akademi ve eğitimde yaşananlar, medya, gazeteciler ve muhalefet üzerindeki baskılar detayılı bir şekilde tartışılıp, dayanışma mücadelesinin etkili olabilmesi için yeni yollar arandı.

İngiltere’den sendikacılar Simon Dubbins, Chris Baugh, Louise Reagan ve Türkiye’den Eek Partisi’nden Mustafa Yalçıner’in katıldığı oturumda, Türkiye’de grevlerin yasaklanmasına rağmen verilen mücadelenin öenmine değinildi. Yalçıner yaptığı konuşmada, artan petrol ve gıda fiyatları ile birlikte işçi ve emekçilerin yaşamının giderek kötüleştiğine vurgu yaparak, iş cinayetleri, grevlerin yasaklanmasına değinerek, “Tekeller ve Erdoğan rejimi ile işçiler arasındaki mesafe açılıyor” dedi.

Basın üzerindeki baskılar da konuşuldu

Yapılan atölyeler içinde medya ve gazeteciler konusu büyük ilgi gördü. Evrensel’den Çağrı Sarı, Türkiye Gazeteciler Sendikası’dan Mustafa Kuleli, Article 19’dan Sarah Clarke ve Uluslararası Basın Enstütisi’nden Caroline Stockford’un konuşmacı olarak katıldığı medya oturumunda, Evrensel gazetesinden Çağrı Sarı, baskı ve cezalarla yıldırılmaya çalışılan muhalif medyanın herşeye rağmen yayın yapmada ısrar ettiğinin altını çizerek, dayanışma çalışmalarının önemine değindi. Mustafa Kuleli ise, iyi gazeteciliğin yapılmasının da muhalif gazeteleri daha fazla güçlendireceğini söyledi.

Konferans sonunda yapılan oturumda ise, demokrasi mücadelesinde neler yapılabileceği tartışıldı. İngiltere hükümetinin Türkiye’deki baskıcı rejimlere verdiği desteklerin altı çizilereki bu desteklerin çekilmesi gerektiği belirtildi. Buna karşı mücadelenin zorunluluk olduğu ifade edilerek, karkeş örgütler arasında doğrudan başlanrın kurulup güçlendirilmesi önerildi.

SPOT, 3. yıllık olağan konferansının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkladı ve Türkiye halklarıyla dayanışma çalışmalarını daha etkili bir şekilde devam ettireceğini belirtti.

 

 

2271580cookie-checkLondra’da SPOT Konferansı’nda Türkiye tartışıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.