Londra’da Türkiye kökenli belediye meclis üyesi çevre mücadelesinde

FARUK ESKİOĞLU – Türkçe konuşan toplumun yoğunlaştığı Kuzey Londra’daki Enfield, Edmonton’da inşa edilerek 2025’te faaliyete geçmesi beklenen atık arıtma tesisine karşı kampanya giderek büyüyor.

Unite Sendikasinin bir bölümü olan Unite Community Enfield, Belediye Meclis üyeleri Maria Macaul ve Türkiye kökenli Yasemin Brett’in geçen hafta konuyla ilgili düzenlediği zoom toplantısı bölge sakinleri, çevreciler ve siyasileri bir araya getirdi.

Toplantıda katılımcılar tesisle ilgili son durumu değerlendirirken tesis projesinin derhal durdurulması ve yeniden gözden geçirilmesini istediler. Atık arıtma tesisinin durdurulması için mahkemeye başvurulduğunu belirten katılımcılara Jeremy Corbyn de destek mektubu gönderdi.

Yasemin Brett

North London Waste Authority’nin (Kuzey Londra Atıklar Otoritesi) planladığı tesis, Enfield, Hackney, Islington, Haringey, Waltham Forest ve Barnet’deki atıkları arıtmayı planlıyor. Bölge sakinleri ve çevreciler ise tesisin özel koruma altına alınmış olan bir yeşil alan ile yerleşim yeri ve belediyenin yeni konut projesi bölgesine yakın olmasını eleştiriyor.

Toplantıda konuşan Yasemin Brett, tesisi Edmonton’da istemediklerini söyledi. Tesis projesine itirazın bölge meclisine götürüleceğini aktaran Brett şunları söyledi:

“Edmonton’ın nüfusunu bizim toplum da dahil yüzde 65’i azınlıklardan. Bu semt İngiltere genelinde en yoksul belediye birimleri arasında sıra alıyor. Bölge halkı giderek endişeli. 600 milyon tutarı olan tesisin tutarı 1.2 milyon sterline yükseldi. Bunu halk konut vergisinin çoğalmasıyla kendi cebinden karşılayacak. Ayrıca buraya 7 belediyenin dışından da çöp getirilme endişesi var. Yıllar boyu inşaat trafiği olayın başka boyutu.”

Brett, “Tesisin bölgeye ucuz elektrik sağlayacağı istihdam yaratacağı ve yatırımları bölgeye çekeceği söylense de sağlık endişeleri ve hava kirliliğinin çoğalmasına ilişkin kaygıları giderici yanıtlar verilememekte. Ayrıca ‘Climate Emergency’ ilan eden Enfield Belediyesi’nin karbon salınımını düşürmeye yönelik çabalarını da baltalayacaktır” diye devam etti.

Arıtma tesisi
2533920cookie-checkLondra’da Türkiye kökenli belediye meclis üyesi çevre mücadelesinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.