Londra’daki CHP’de sancı sürüyor

Yeni genel kurulda bu kez “üye sayısının salt çoğunluğu” aranmayacak ve CHP Genel Merkezi’nden de bir gözlemci katılacak.

22 Şubat günü yapılan Genel Kurul’da Hasan Dikme listesi oy kullanma hakkına sahip katılımcılardan 99 oy alarak seçilmiş, CHP İngiltere Dayanışma Derneği başkanı Seniha Russell listesi ise 92 oyda kalmıştı. Geç başlayan ve gerilimli yapılan kongre sonunda taraflar tokalaşarak birlik mesajı vermişti.

Seniha Russell gönderdiği mesajda Genel Kurul’un iptalini şöyle duyurdu:

“Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sayın Tekin Bingöl itirazımızı inceleyip bizi haklı buldular ve seçim sonuçlarını iptal edip, kongrenin 2 hafta sonra yeniden yapılmasına karar verdiklerini bize bildirdiler. Kongre salunu ve tarihi belli olduğunda sizlere bildirilecektir. Divanın ilan ettiği 176 seçmene karşılık sandıktan 196 oyun çıkmış, üyelerimizden 12’si parasını ödeyip kayıt yaptırıp oy kullanmadan gittikleri tesbit edilmiştir.”

İPTALİ YORUMLADILAR

Baki Düzgün (CHP İngiltere Birliği Kurucu Başkanı): Her şeyden önce ben tarafsızım. Ne yazık ki sağlıklı bir kongre yapılamadı. Divan hakimiyeti kaybetti. Tüzüğe göre 576 sayının salt çoğunluğu ile genel kurul yapılmalıydı. Tüzük gereği salt çoğunluk aranmadı. Geçerli oy sayısı, kullanılan sayıdan fazla çıktı. Böylece tüzük de ihlal edilmiş oldu. 8 Mart saat 12’de Tottenham’daki La Royal’ın alt katında seçim yenilecek. Bu kez tüzük gereği çoğunluk aranmayacak. Partimize sosyal demokratlara yakışır bir kongre yapılmasını diliyorum. Bundan CHP kazanacaktır. Bütün üyelerimizden sağduyulu ve CHP olgunluğu rica ediyorum. Başkan adayları da parti sorumluluğu içinde hareket etmeli…

Hasan Dikme (Seçilen Başkan): Genel Kurul’un iptali için öne sürülen iddiaların hepsi asılsız. Seniha Russel, Divan’ın ve herkesin gözü önünde iki oy kullanırken tesbit edildi. Bunun üzerine oylardan birini yırtmak zorunda kaldı. İkinci oyu ise aidatını ödemediği gerekcesiyle haklı olarak iptal edildi. Ne yazık ki Baki Düzgün başkanlığındaki geçici yönetim Genel Kurul’u iyi organize edemedi. Ortaya çıkan karmaşa ve aksaklık CHP’ye yakışmadı. 7 Haziran Genel Seçimleri’ne az kaldı. HDP Londra atakta ve CHP’li seçmenin de oylarını almak istiyor. Biz 24 maddelik bir manifestoyla eylem planı yapmıştık. Biz haklı olduğumuzu biliyoruz ve iki hafta sonraki kongrede biz yine seçileceğiz. Biz yalnızca iyi örgütlenmiş ve birlik olmuş bir CHP’nin peşindeyiz.

Seniha Russel (CHP İngiltere Dayanışma Derneği Başkanı ve CHP İngiltere Birliği Başkan Adayı): Genel Kurul’un iptali sadece “Tüzükte genel kurul için istenen salt çoğunluk” kuralına uyulmamasından kaynaklandı. CHP’nin imajına gölge düşürsün istemem. Üyelik aidatı ödemediğim doğru değildir. Kurucu Başkan Baki Düzgün’e sorulabilir. Oy kullanamadım çünkü girişte kayıt yaptırmadığım gerekçe gösterildi. Genel Kurul’da oluşturulan Divan ne yazık ki taraftı. Yeni Genel Kurul’da tüzüğü ve usule uygun bir seçim olacağına inanıyorum.

Ziya Akşahin (Divan Üyesi): Ankara’nın iptal kararı yanlış. 7 Haziran’daki seçimler için kolları sıvayacak yönetim yine belirlenemedi. CHP Genel Merkezi yurtdışı örgütlenmesini buradaki şartları gözardı ederek kendi tek standart tüzüğüne uydurmaya çalışıyor. Baştan bu yanlış. Bu genel kurul 4 yıldır dağınık ve parçalanmış CHP destekçilerini tek çatıda toplamayı hedefliyordu. Bunu da bir ölçüde başarmıştı. Şimdi herşey sil baştan yapılacak. Divan olarak Genel Kurul’u tamamlamak için zorlandık. Herşeyden önce başkan adayı olan Seniha Russel aidatlarını ödemediği için oyu kabul edilmedi. Seniha Hanım kazansaydı yine itiraz edecek miydi? Ankara, Londra’nın nabzını tutmaktan aciz. İktidarı hedefleyen CHP içindeki bu karmaşa gerçekten üzücü.

853650cookie-checkLondra’daki CHP’de sancı sürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.