Londra’daki toplumun ayaklı tarihi Ali Aksoy’dan anı kitabı: Kasaba

KASABA: Ali Rıza Aksoy’u 35 yıldır tanırım. Aksoy’un fırından yeni çıkmış ekmek gibi kokan anı kitabı “Kasaba” yayınlandı. Kitap, internetten ve Fieldseat / Kit@pEvi’nden alınabilecek. 1952’de Manisa Turgutlu’da doğan Aksoy’un ömrünün yarım asrını geçirdiği Londra’da pek çok göçmen işçinin yaşamına iyiden güzelden yana dokunduğuna tanığım. Aksoy hayatını işçilerin, sığınmacıların ve göçmenlerin daha iyi yaşamasına adamış bir sosyalist. Onu parkta bildiri dağıtırken ya da bir dernekte sağlık taramasını yönetirken görebilirsiniz. Yıllar öncesinde festivalde pehlivan, tekstil fabrikasında grev sözcüsü ya da işçi haklarını anlatan bir oyun yazarı olarak da rastlayabilirdiniz.

Aksoy 1970’lerde Londra’ya ilk geldiğinde İngiltere Türkiyeli Öğrenciler Federasyonu’nda (İTÖF) aktif olarak çalışmaya başlar. 1982’de politik sığınmacı olur. 1980’lerin ilk yarısında tekstil atölyelerinde sendikacı olarak çalışır. 1984’te “İşçi Birliği”nin toplumda bir ilk olarak düzenlediği “Yaz Festivali”nde kispet giyip yağlı güreş bile yapar. 1986’da Londra İşçi Birliği adına Minik Kardeş Çocuk Yuvası’nın binasının satın alınıp kurulmasında yer alır. Londra Belediye başkanları Ken Livingston ve Boris Johnson’un Refugee-Migrant Danışma Panelleri’nde de yıllarca yer alan Aksoy, 2000’de Ferhat Çınar ile birlikte kurduğu Hackney Refugee Forum’un (HRF) uzun süre başkanlığını yapar. Eski tüfeğin bugünlerdeki en büyük uğraşısı ise Londra’daki ilk bölgesel göçmen ve sığınmacı stratejisini hayata geçirmek ve belediyenin yatırımlarını göçmen ve işçilere yönlendirmek. Ali Aksoy, Kasaba’yı şöyle anlatıyor:

Ali Aksoy
Ali Aksoy

“Günümüzdeki sürekli kötü haber akışı psikolojimizi derinden etkiliyor, uykularımızı kaçırıyor. Ben de bu haberlerin sebep olduğu kötü düşüncelerden kurtulmak için iyi ve güzel anıları hatırlamak gerekir diye diye düşündüm. Bu da beni çocukluk anılarıma götürdü. Ne güzel günlermiş. Bana iyi geldi. Bazen gözlerim dolsa, boğazım düğümlense de onları yazmaya başladım. Yazdıklarım kasabamızın Yankı gazetesinde tefrika halinde yayınlanmaya başladı. Şimdi de arkadaşların caseretlendirmesi ve İbrahim Avcıl kardeşimin girişimiyle kitap haline geldi. Herkesin çocukluk anılarını düşünüp gülümsemesi dileğiyle…”

Aksoy yeni projesi olarak da Londra’daki yarım asırlık yaşamını anlattığı bir kitap yazdığını söylüyor. Aksoy’un son yarım asırlık yaşamı toplumun geliş vedeğişim tarihiyle örtüştüğü için, yeni kitabı toplum tarihi açısından önemli olacaktır…
***

FİLİSTİN ve ÇATIŞMALI ORTADOĞU’DA DURUM: 10 Kasım Cuma akşamı saat 19.00’da, Londra Toplum Merkezi’nde “Savaşa Karşı Barış” söyleşisi düzenleniyor. Konuşmacılar Gazeteci Hediye Levent, Gazeteci Yusuf Karadaş ve Gazeteci Mustafa Yalçıner Ortadoğu’daki son durumu işin uzmanı olarak değerlendirecekler. Orada olacağım efeeem.
***

ATEŞKES HEMEN! Gazze’deki dramı hepimiz izliyoruz. Ne yazık ki protesto eylemlerine katılmaktan başka yapacaklarımız çok sınırlı. Filistin’le dayanışma yürüyüşleri devam ediyor. 11 Kasım Cumartesi günü, Hyde Park’ta başlayacak olan yürüyüş için 12’de toplanılacak. Yürüyüş ABD Elçiliği’nde sona erecek. Yürüyüşe birlikte gitmek için 10.30’da Londra Toplum Merkezi’nde (N17 6PY) buluşuyoruz. Katliama, çocukların ölmesine, işgale, uluslararası hukukun hiçe sayılmasına, sivil halkın ölmesine bir kez daha hayır demek, ateşkesin derhal sağlanması ve Filistin halkının mücadelesinin yanında olduğumuzu bir kez daha göstermek için yürüyüşe katılalım, çevremizi katalım, yürüyüş posterini paylaşalım.
***

WTM: Dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olan World Travel Market (WTM) 6-8 Kasım 2023 tarihlerinde ExCeL Londra’da düzenlendi. Türkiye ve KKTC Turizm ve kültür bakanlarının katıldığı fuarda turizmciler Ortadoğu’daki karmaşa ve Gazze saldırılarını endişe ile izlediklerini belirttiler. İki ülkenin de lokomatif sektörü olan turizmciler de “Savaşa hayır! Barış hemen şimdi!” diyordu.

 

2731920cookie-checkLondra’daki toplumun ayaklı tarihi Ali Aksoy’dan anı kitabı: Kasaba
Önceki haberGazze’de Şifa Hastanesi devre dışı: Hastalar ölüyor
Sonraki haberABD’de Biden ve yönetimine “soykırım” davası
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.