‘Lösemiye karşı donör olalım’

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF), Britanya Türk Kadınları Derneği(BTKD)  ve Pro Kanser Araştırma Vakfı işbirliği ile İngiltere Türk toplumunu lösemi kanseri ve  ilik bankaları hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda bu hastalıkla mücadelede en büyük sorunun yeterli donor bulunmayışı olduğu vurgulandı.


Amber Çare Merkezi’nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Prof. Mustafa Camgöz, Sabire Camgöz ve LÖSEV temsilcisi Fulya Yavuz konuşmacı olarak katıldı.


Kanser Biyolojisi Profesörü olarak İmperial College’de görev yapan Prof Mustafa Camgöz araştırma ekibi ile birlikte ‘meme ve prostat kanseri’ üzerine tıp dünyasında ses getiren bir araştırmaya öncülük ediyor.


Günümüzde her üç kişiden birinin hayatının bir döneminde kanserle tanışmak zorunda olduğunu belirten Pro Kanser Araştırma Vakfı Başkanı Prof.Mustafa Camgöz bir çeşit kanser olan lösemi hastalığı hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi;


“Lösemi hastalığı çok kompleks bir hastalık, ancak genel olarak şunu söyleyebilirim ki tıpta bu alanda yapılan çalışmalar ve gelişmeler çok olumlu. Nüfus artışıyla birlikte paralel bir artış gösteren bu hastalık daha uzun zamanlar insanlık için sorun olmaya devam edecek, o nedenle bu hastalık ile mücadele yollarını geliştirmeliyiz. Kök hücre tedavisi geliştirilinceye dek ilik nakli en iyi yöntem ama nedense bizim toplumumuz bu konuda çekimser davranıyor. Oysa ki bir hayat kurtarmanın insana verdiği manevi tatmin duygusu muazzamdır.”


Amber Çare Merkezi’nde sürdürülen gönüllü faaliyetler hakkında bilgi veren Sabire Camgöz Psikolojik Danışman ve Psikoterapist olarak görev yapıyor. Merkezde kansere yakalanmış ve tedavisi sonuçlanmış hastalara ve yakınlarına kanser ve kanser tedavileri konusunda bilgi vermenin yanında psikolojik destek de veriliyor.  Mc Millan ve  Anthony Nolan Vakfı ile işbirliği içinde çeşitli faaliyetler yürüttüklerini belirten Sabire Camgöz ilik donörü olmanın donöre hiç bir maliyeti olmadığını ve sağlık açısından kan vermekten farklı olmadığını söylüyor.


Toplantıya Türkiye’den LÖSEV(Lösemili  Çocuklar Vakfı) temsilcisi Fulya Yavuz da konuk olarak katıldı ve kampanyaları hakkında bilgi verdi.  Türkiye’de henüz bir ilik bankası olmadığını ve yurtdışında yaşayan duyarlı vatandaşların kampanyalarına destek olmalarını isteyen Yavuz, sadece düşük gelir gruplarından gelen hastalara yardım ettiklerini söyledi.


İngiltere’de faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ilgi gösterdiği toplantıda Pro Kanser Araştırma Vakfı’na ve LÖSEV’e bağışlar yapıldı.  İTDF Başkanı Şener Sağlam, BTKD Başkanı Hülya Koçu, Genc Türkler Klubü Başkanı Bekir Çoban’ın dernekleri adına bağışlarının yanısıra bazı vatandaşlar da bağış yaparak ve ilik bankasına donör olarak kampanyalara destek verdiler.


Kanserle ilgili herhangi bir konuda yardıma ihtiyacı olanlar ya da donör olmak isteyen kişilerin merkeze basvurmaları halinde kendilerine her türlü destek verilecek.  Çare Merkezi 64b Aldermans Hill, Palmers Green  adresinde kanser konusunda Türkçe hizmet veriyor.  Bilgi isteyenlerin 0208 886 5111’i aramaları öneriliyor.


FOTOĞRAF: Amber Çare Merkezi’nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısı

810800cookie-check‘Lösemiye karşı donör olalım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.